Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Фейкова тисяча за вакцинацію

Галина ВЕРНИГОРА.

Щойно стало відомо про те, що громадянам, які пройдуть повний курс вакцинації проти коронавірусної хвороби, виплатять по тисячі гривень, як пройдисвіти вигадали нову схему з видурювання у людей грошей — уже під виглядом ковідних переказів. Той, хто клюнув на їхній гачок, позбувся всіх грошей на своїй банківській картці…

МАРІЯ Григорівна Р-ко, 56-річна жителька одного з райцентрів Черкащини, працює бухгалтером і, як вона сама про себе каже, завжди у курсі всіх новин в Україні. Знає, звісно, і про «тисячу Зеленського» та про різні ковідні доплати субсидіантам. Тож без особливого подиву сприйняла набране латиницею СМС-повідомлення, яке днями надійшло їй на телефон. Воно було такого змісту: «Vam dostupna vyplata Covid-19. Summa vyplaty 7000 UAH. 19.11.2021. Pidtverditi pereraz…». Далі вказувався сайт нібито Приватбанку. Щоб отримати гроші, пропонувалося просто натиснути на посилання. Що жінка й зробила. Як і виконала вказівки, як вона думала, «сайту Приватбанку» для отримання грошей — увела реквізити своєї банківської картки.

За що дуже поплатилась. Бо це був шахрайський сайт — крадій особистих даних громадян. Тож коли через кілька хвилин Марія Григорівна перевірила свій рахунок, то схопилася за серце: звідти щезли всі 12 тисяч гривень, що там були! Тільки тоді збагнула, як необачно вчинила...

Наразі у Національної поліції вже є чимало подібних заяв від ошуканих громадян мало не з усіх областей України. Правоохоронці шукають злодіїв. Хоча надії, що обдуреним людям вдасться повернути у них украдене, вкрай мало. Відсоток розкриття подібних злочинів в Україні до смішного мізерний.

Тим часом у поліції дали пораду-засторогу іншим громадянам, яким, цілком імовірно, може прийти подібне СМС, де так само пропонуватимуть отримати чи то якусь «ковідну» виплату, чи навіть якийсь виграш, перейшовши за вказаним посиланням. Цього не можна робити! Ба більше, в жодному разі не можна вводити своїх особистих даних або даних платіжних карток на підроблених сайтах чи мобільних сервісах.

Зрештою, належить і не забувати, що обіцяна владою програма виплати по тисячі гривень за повний курс вакцинації почне діяти лише після 19 грудня. Це — по-перше. А по-друге, на жодні банківські картки ніхто гроші не скидатиме. Це будуть суто віртуальні кошти, які не можна буде конвертувати в готівку. Ще й переказані вони будуть на віртуальну банківську картку лише тим громадянам, хто зареєстрований у застосунку «Дія». Та й витратити їх, до речі, на що заманеться теж не вдасться. «Ці кошти можна буде витратити тільки на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом і подорожі Україною потягом або літаком тощо», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, близько шести тисяч суб’єктів бізнесу по всій країні зможуть взяти участь у програмі.

Хотілося б лише запитати у глави уряду, а чи багато музеїв, театрів і спорткомплексів у селах, де нині проживає третина населення України? Дуже спадає на те, що з цієї широко розрекламованої владою «тисячі від Зеленського» найбільший зиск і справді матимуть лише шахраї.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бідні, бо не енергоефективні?
Читати
У перспективі — ні корови, ні свині, ні курки
Читати
Запевняють, що пік уже пройдено
Читати
Чинна влада не впоралася
Читати
Нові банкноти в обігу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове