Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Брати наші менші

За собаку — під статтю

Олена БЕГМА.

В Україні з 8 листопада набули чинності зміни до положень законодавства, які посилюють адміністративну та карну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами.

«ПРО ВНЕСЕННЯ змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» — така назва закону №1684-ІХ, до появи якого доклали чимало зусиль зоозахисники і просто небайдужі співвітчизники. Це вони роками будили громадську думку — організовували мітинги і різні публічні акції на захист братів наших менших, переслідували і подавали в суд на двоногих тварин (а як іще назвати догхантерів — тих, хто вбиває безпритульних собак і котів?)...

Зокрема, тепер уже іменем Закону забороняється бити, вбивати, отруювати та калічити домашніх тварин. Іще — дарувати їх як призи, нагороди чи премії, жебракувати з ними, надавати фотопослуги з дикими тваринами (таке право лишилось лише у зоопарків, цирків та дельфінаріїв), завдавати болю або пригнічення, дресирувати у спосіб, що шкодить здоров’ю живої істоти. Також — умертвляти шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння.

Не дозволяється залишати домашню тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції, для останніх така довжина має становити не менше 10 метрів. А також залишати домашню тварину прив’язаною без нагляду у громадському місці чи місці скупчення людей (як от поблизу зупинок, магазинів), прив’язувати до транспортного засобу та примушувати бігти за ним на ходу.

Окрім цього, законодавчим актом забороняється утримання великих хижих звірів, отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, що становлять загрозу для людини, видів тварин, занесених до Червоної книги України та Додатка ІІ до Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі, у закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, базах відпочинку, оздоровчих закладах.

Яке покарання передбачене для порушників цього закону? Згідно з документом, жорстоке поводження з тваринами, у тому числі й безпритульними, що завдало фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, інші порушення правил утримання тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 — 5100 грн) з конфіскацією тварини, якщо її перебування у власника становить загрозу для життя або здоров’я.

Подібні дії, вчинені щодо двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, на яку протягом року було накладено адміністративне стягнення за таке саме порушення, призведуть до накладення штрафу в сумі від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 — 8500 грн) або адміністративного арешту строком до 15 діб, з конфіскацією тварини, якщо її перебування у власника становить загрозу для життя або здоров’я.

Жорстоке поводження із живими істотами, зокрема безпритульними, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.

Якщо ж такі самі дії було вчинено з особливою жорстокістю, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені в активний спосіб, або насильницькі дії стосовно тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини.

Водночас закон передбачає покарання за вигул собак зі списку небезпечних порід без повідка і намордника, а також за не неприбрані в громадському місці екскременти вихованця. За такі дії поліція на перший раз може офіційно зробити попередження або оштрафувати в розмірі від 170 до 340 гривень. Якщо власника собаки впродовж року заскочать на гарячому повторно, то штраф уже становитиме від 340 до 510 гривень. Коли ж порушення супроводжується заподіянням шкоди здоров’ю людини або її майну, то штраф сягатиме від 1700 до 3400 гривень.

Передбачається, що органи Національної поліції України здійснюватимуть нагляд за дотриманням порядку вигулу собак у громадських місцях. Їхній прямий обов’язок — стежити за дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження та вжиття відповідних заходів у разі порушення законодавства.

Словом, набув чинності дуже актуальний закон. Звичайно, ухвалити його — це пів справи. Головне, аби він справді запрацював на рівні суспільної ментальності. А найліпшим підґрунтям для цього є людське милосердя і гуманізм у ставленні до братів наших менших.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бідні, бо не енергоефективні?
Читати
У перспективі — ні корови, ні свині, ні курки
Читати
Запевняють, що пік уже пройдено
Читати
Чинна влада не впоралася
Читати
Нові банкноти в обігу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове