Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Нарешті згадали про кисень

Марина ТІШКОВА.

Черговий пленарний тиждень минув у бурхливих хвилюваннях від звіту Bellingcat та обіцяної народу «вакцинаційної тисячі». Загалом розглянуто з півтора десятка проєктів законів і постанов, ухвалено п’ять законів.

НИНІШНЯ коронавірусна хвиля боляче вдарила по українцях, оголивши проблему нестачі кисню в медзакладах (відомий випадок у Миколаєві, коли родичі пацієнта штурмували лікарню). Сесійну залу, як правило, переважно об’єднують проблеми, і це саме той випадок: 339 «за» схвалено зміни до Закону «Про публічні закупівлі», якими на період дії карантину спрощений порядок придбання товарів для боротьби з COVID-19 поширили й на встановлення систем постачання медичних газів. «Краще пізно, ніж ніколи», — кажуть у подібних випадках, але в цьому «пізно» і «ніколи» для померлих сприймаються таки буквально і гостро…

А от наступний законопроєкт, прийнятий у першому читанні, консолідованої підтримки не здобув (за нього проголосували 231 «слуга» та кілька інших депутатів). Нагадаємо, ще у квітні в комітетах обговорювалася можливість об’єднати три фонди — соцстрахування, на випадок безробіття та пенсійний — на базі останнього. Спровокувала таку дискусію хвиля невиплат декретних і лікарняних. Тоді дійшли попереднього висновку, що таке злиття дасть змогу скоротити видатки на діяльність першого і другого на користь ефективнішого третього. А 18 листопада ідея реалізувалась: депутати збираються об’єднати адмінструктури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування (відповідає за виплати у разі тимчасової непрацездатності та нещасних випадків на виробництві). Їх опоненти в сесійній залі розкритикували ініціативу, заявивши, що це проблем не вирішить, а лише додасть. Утім, на проєкт документа ще чекає друге читання.

У п’ятницю традиційну «Годину запитань до уряду» присвятили кризі з мігрантами на польсько-білоруському і польсько-литовському кордонах, котра дотично зачіпає й Україну, адже інспірована з одного всім відомого боку — РФ. Міністр внутрішніх справ Д. Монастирський заявив, що Росія намагається завдати максимальної репутаційної шкоди як Євросоюзу, так і нашій державі, влаштувавши й нам те, що Польщі. Відомства відреагували: здійснено оперативне обстеження, паспортизацію прикордонної території, залучено до чергувань авіацію МВС, проведено навчання, задіяно оперативні резерви Нац­гвардії та поліції, щоб усі були готові діяти в разі чого. Заспокоювати, що все буде гаразд, міністр не став, натомість спробував вибити у депутатів фінансування загорожі на кордоні у проєкті держбюджету-2022, запевнивши, що якщо гроші будуть, то дві «критично важливі ділянки» на кордонах із РФ та Білоруссю наступного року зроблять (і тут сумно зітхнула «стіна Яценюка»…).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бідні, бо не енергоефективні?
Читати
У перспективі — ні корови, ні свині, ні курки
Читати
Запевняють, що пік уже пройдено
Читати
Чинна влада не впоралася
Читати
Нові банкноти в обігу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове