Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Переходимо на альтернативу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Фото автора.

 Чернігівська область.

Олег Бузун бiля твердопаливного котла.

Газова війна, яку розв’язала Росія, справляє негативний уплив не лише на промисловість, а й на кишеню кожного українця. Втім, вона змусила всіх замислитися над доцільністю використання блакитного палива загалом. І якщо заклики нинішнього керівництва Чернігівської ОДА переходити на альтернативне паливо більше скидаються на піар, ніж на реальні наміри, то громади просто не мають вибору.

Газовий зашморг

КРУТІВСЬКА територіальна громада утворилася рік тому. Її особливістю є розташування (об’єднує села колишніх Ніжинського та Борзнянського районів), а також те, що частина бюджетної сфери під’єднана до газу, а решта — на твердому паливі. Саме з першою нині й виникли проблеми. «Як відомо, освіта — це найбільші бюджетні витрати, — говорить голова громади Олег Бузун. — У нас діють три навчальних заклади — в Хорошому Озері, Крутах і Перебудові. Із них тільки Крути мають газову котельню. З опаленням у решти проблем нема: дрова заготовлені, тендер по торфобрикету вже пройшов».

Газом у Крутах опалюють не тільки школу, а й будинок культури та амбулаторію. Для того щоб пережити зиму, потрібно 80 тисяч кубометрів палива. У докризових цінах це майже 700 тисяч гривень на рік. Сума прийнятна, і з газом, як відомо, клопоту менше. Проте енергетична криза та газові спекулянти поставили більшість громад у безвихідне становище. «Наприкінці жовтня в нас пройшли другі торги, — продовжує розповідь сільський голова. — Ніхто нам обіцяного палива по 24 гривні не продав, а от по 46 пропонували. Ми подали пропозиції до Нафтогазу, чекаємо черги, коли нам дадуть ліміти газопостачання за 16,8 грн. Бюджет, певна річ, був розрахований під 8 гривень, але навіть 17 гривень ми потягнемо».

У Крутівській громаді планують перевести всю бюджетну сферу на альтернативне паливо. «Ми вже відмовилися від газу в сільраді та будинку культури. Залишились амбулаторія та школа, які також хочемо перевести на тверде паливо, — озвучив наміри керівник громади Олег Бузун. — Що стосується шкільної котельні, то ми звернулись до Вертіївської громади з проханням подарований їм у рамках проєкту ПРООН «Кліма-Іст» твердопаливний котел, який не використовують у громаді, передати в користування Крутівській громаді на позиціях міжмуніципальної співпраці з певним передбаченим компенсатором».

У планах — пелетне виробництво

ДРОВА та торфобрикет — це також вагома стаття витрат, хоч і порівняно незначна на тлі ціни на газ. Громада хотіла б самостійно забезпечувати свої потреби у паливі, запустивши виробництво пелето-брикетів. Як відомо, Олег Бузун, ще працюючи на посаді голови Ніжинської райради, допомагав із реалізацією міжнародного проєкту зі створення кооперативів. Відтоді минуло чимало часу. «Готуємо загальні збори об’єднання кооперативів «Чернігівщина екологічна», хочемо змінити директора, оскільки той, що зараз, не працює на цій ниві, — говорить Олег Бузун. — Від себе хочу висунути вимогу повернути обладнання для виробництва пелето-брикетів, яке спершу розташовувалось у Вертіївці, а потім переїхало в Ріпки. Його треба перенести в нашу громаду та запустити цех».

Адже ясно, як Божий день, що дешевого газу вже не буде, а попит на альтернативне паливо тільки зростатиме, тож подібного роду виробництво — це одна із перспектив розвитку. «Майданчики у нас для цього є, — стверджує голова Крутівської громади. — Попередньо розглядаємо варіант розміщення в Хорошому Озері. В нас нема багато тирси пилорамної, але узбіччя заросли чагарниками, і ці чагарники й будуть матеріалом для виробництва пелет».

Туристичні перспективи

ЩЕ одне з найближчих економічних завдань громади — впровадити власний обробіток комунальної землі. Спочатку планують на існуюче тут комунальне підприємство «нанизати» 400 га вгідь, якими користується дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва та баштанництва Національної академії аграрних наук України. «Я на всіх рівнях говорю, що ці 400 гектарів треба зберегти і для науки, і для обробітку в комунальному підприємстві. Не роздати, а одержувати додаткові надходження до бюджету», — наголошує О. Бузун.

Також у Крутах вимальовується туристична перспектива. «У нас нещодавно пройшла зустріч із директором Меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут, на якій був присутній представник із Києва, — інформує голова громади. — Планується серйозне будівництво: перенесення сюди всієї територіальної оборони і всіх молодіжних вишколів, спорудження сучасного тиру на 500 метрів, кінотеатру, кафе, сучасних стоянок — це буде другий Батурин».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бідні, бо не енергоефективні?
Читати
У перспективі — ні корови, ні свині, ні курки
Читати
Запевняють, що пік уже пройдено
Читати
Чинна влада не впоралася
Читати
Нові банкноти в обігу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове