Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Профілактика загострення шлунково-кишкових захворювань

Валентина КИСІЛЬ,

гастроентеролог.

ЗАГОСТРЕННЯ гастриту, виразки часто буває восени й навесні. В цей час організм перебудовується, імунітет знижується, внаслідок чого активізуються гелікобактер, які живуть у слизових оболонках і в разі збільшення допустимої кількості провокують запальні процеси в шлунку й кишківнику.

Для зміцнення слизового захисного бар’єра шлунка й дванадцятипалої кишки використовують трави, що відновлюють слизову оболонку, а саме: манжетка, живокіст (коріння), зніт вузьколистий (іван-чай), звіробій. Чайну ложку однієї з цих трав заварити склянкою окропу, настоювати 2-3 години, пити по 1/3 склянки тричі на день до їди.

Коріння живокосту готують іншим способом: чайну ложку залити склянкою окропу, тримати на слабкому вогні 15 хвилин, настоювати годину, перецідити. Вживати по столовій ложці тричі на день. Можна настій трави та настій живокосту поєднати й пити по 1/3 склянки тричі на день. Дуже добрий вплив справляють на слизову оболонку олії — шипшини та обліпихи: приймати по чайній ложці до їди. Натуропати радять 10 днів вживати олію обліпихи, потім стільки ж — шипшини.

Для пригнічення бактерій гелікобактер рекомендують синій йод. Його можна придбати в магазинах продуктів здоров’я, а можна приготувати вдома. У 50 мл теплої води розвести 10 г (чайну ложку) картопляного крохмалю, розмішати, додати чайну ложку цукру (можна й без нього) та 0,4 г лимонної кислоти (буквально кілька кристаликів). Закип’ятити 150 мл води і в окріп влити отриманий розчин крохмалю — заварити його. Охолодити до 50-60 градусів і тільки після цього додати чайну ложку 5-процентного спиртового розчину йоду. Синій йод готовий. Зберігати в холодильнику не довше місяця, а краще не більше 1-2 тижнів. Вживати по 1-2 чайні ложки в день.

Синій йод протипоказаний за деяких захворювань щитоподібної залози, неврозів, прискореного серцебиття, безсоння, підвищеної чутливості до йоду, алергійних реакцій.

Перед застосуванням обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове