Архів
Вівторок,
23 листопада 2021 року

№ 86 (19934)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Допоможе підмор бджіл

Олег ТУР, апітерапевт.

Бджолиний підмор — це тіла комах, які загинули природним чином (влітку вони живуть приблизно один місяць, а взимку — до пів року). Бджоли й після своєї смерті приносять людям користь. У тілі померлої бджоли залишаються мед, зібраний пилок, прополіс. Але особливу цінність становить хітиновий покрив її тільця. У ньому багато біологічно активних речовин, а також бджолина отрута.

ОЗДОРОВЛЕННЯ підмором бджіл сприяє підвищенню імунітету, очищенню крові, нормалізації роботи серця й судин. А також загальному зміцненню організму. Засоби з бджолиного підмору допомагають за атеросклерозу, варикозу, ендартеріїту, простатиту, міоми, артриту, занепаду сил, утоми, ослабленого імунітету, застуд, гіпертонії, циститу, нервових розладів і діабету.

Застосовувати підмор можна всередину, а можна й зовнішньо. Всередину — за перелічених вище хвороб. Зовнішньо — наприклад за артриту (накладаючи на хворі суглоби). В обох випадках використовують водяний відвар чи горілчану настоянку.

Водяний відвар. Чайну ложку сухого підмору залити 0,5 л окропу, настояти пів години, перецідити. Випити протягом дня за два чи три рази натще, їсти можна не раніш ніж через 20-30 хвилин.

Так вживати два дні. Якщо ніяких проблем на кшталт алергії чи індивідуальної непереносності немає, то з третього дня заварювати не чайну, а столову ложку підмору. Курс — місяць. Зробити на тиждень перерву й повторити. І так — кілька курсів.

А віддушений після заварювання підмор можна накладати у вигляді компресу на хворий суглоб на пів години чи годину.

Горілчана настоянка. У скляну банку всипати трохи підмору й залити горілкою так, щоб її рівень був на 1-2 см вище рівня підмору. Настоювати в темному місці два тижні. Перецідити, віддушити. Перші два дні вживати раз на день по чайній ложці (змішуючи з 1/4 склянки теплої води) натще. Їсти після цього можна не раніш ніж через 20-30 хвилин.

Так лікуватися два дні. Якщо алергії чи індивідуальної непереносності немає, то з третього дня вживати двічі-тричі на день. Курс — місяць. Зробити на тиждень перерву й курс повторити. І так — кілька курсів.

Є й інший спосіб вживання настоянки, мається на увазі доза: 1 крапля на 1 кг маси тіла. Приймати раз на день після їди. Тривалість курсу — місяць, потім тиждень перерви і курс повторити.

Цією ж настоянкою можна двічі на день змащувати хворі суглоби, поперек чи хребці (за артриту, остеохондрозу, радикуліту) й уражені варикозом ділянки ніг. Також застосовувати за вугрового висипання (змащувати вражені місця).

Дістати бджолиний підмор нескладно. Його продають на ринку разом із медом або безпосередньо на пасіці.

До речі, якщо є така можливість, то бажано брати саме літній, а не зимовий підмор. Під час зимівлі бджоли кілька місяців сидять у вулику, вповільнені процеси життєдіяльності в їхньому організмі тривають, але комахи при цьому не випорожнюються (вони це роблять не у вулику, а в польоті після зимівлі під час першого обльоту). Тому підмор зимового сезону містить не виведені з організму бджоли випорожнення. Це не страшно, але все-таки літній трохи цінніший. Зимовий підмор бджолярам зібрати легко, а ось літній — досить складно, оскільки більшість бджіл гине далеко від вулика, тому загиблих комах під прилітками вулика буде небагато, ну а всередині вулика їх годі й шукати: бджоли тримають вулики в чистоті й порядку, тож якщо якась загине всередині вулика, то її одразу винесуть назовні.

Якщо літнього підмору ви не знайдете, не біда: використовуйте зимовий. Купуючи його, стежте, щоб він був сухий і без сміття. Пахне своєрідно, але запаху сирості чи цвілі не має бути.

Протипоказання: гострий період захворювань серцево-судинної системи, печінкова чи ниркова недостатність, психічні розлади, вагітність, грудне вигодовування, вік до 10 років. А також індивідуальна непереносність і алергія на продукти бджільництва.

Перед застосуванням цих рекомендацій порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове