Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Помічник шукачів мудрості

Антоніна КІЗЛОВА.

9 листопада (27 жовтня за ст. ст.) православні вшановують святого преподобного Нестора Літописця (близько 1056 — близько 1114 рр.), молитовника за істориків та всіх, хто прагне навчатись і пізнавати світ, зокрема й минуле людства.

Зовсім юним угодник, за походженням киянин, оселився в Києво-Печерському монастирі (з благословення одного з засновників — ігумена Феодосія). Вже в 17 чи 18 років сподобився чернечого постригу, а незабаром був рукопокладений у сан ієродиякона.

Нестор був добре освічений і прагнув принести користь не лише сучасникам, а й наступним поколінням. Тож узявся увічнити мученицький подвиг юних князів Бориса і Гліба, які пішли на смерть, аби тільки не розпалювати братовбивчу війну. Потім узяв участь у відкритті мощей Феодосія Печерського й написав докладне житіє преподобного. В цій пам’ятці збереглося таке звернення укладача: «Дякую Тобі, Владико мій, Господи Ісусе Христе, що сподобив мене, недостойного, розповісти про Твоїх святих подвижників». Отже, Нестор не прагнув світської слави.

Втім, він усе-таки здобув її як укладач «Повісті врем’яних літ». Перш за все Нестор збирав із давніших літописів, візантійських хронік та інших писемних творів, а також усних оповідей та власних спогадів і вражень інформацію про те, «звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, і як Руська земля постала». Втім, літопис містить оповіді про утвердження християнства на Русі, виникнення слов’янської писемності, визначні природні явища (комети, сонячні затемнення, землетруси, посухи).

«Повість врем’яних літ» написана церковнослов’янською мовою, проте є в ній і багато українських слів. Філолог Василь Яременко виділив, зокрема, такі: «хоробрий, печерка, сором, подружжя, невіглас, наймит, ніколи, жито, кияни, рілля…». Недарма з 1997 р. саме 9 листопада відзначають День української писемності та мови.

В «Печерському Патерику» згадується, що Нестор був одним із тих монахів, завдяки молитві яких Никита Затворник позбавився одержимості нечистим духом.

Житіє самого Нестора вперше з’явилось у друкованому виданні «Патерика» 1661 року. 1763 р. святому вперше відправили повну службу з каноном. Його мощі відкрито спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. 1805 року до труни святого прикріпили срібну дошку (надійшла від анонімного жертводавця, не збереглася донині). Надалі віряни передавали до святині як нові гробниці, так і численні покрови, облачення. 1985 р., коли печери перебували в статусі музейної експозиції, С. Нікітін реконструював обличчя Нестора Літописця за черепом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове