Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Зняття з реєстрації без згоди особи

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Мій син вже рік працює у Польщі, тепер і його дружина там, іноді вони на кілька днів повертаються додому та знову їдуть на заробітки. Чи можу я виписати їх зі свого будинку, адже фактично вони тут не проживають, а я через те, що вони тут зареєстровані, втратила право на субсидію?» — запитує Валентина Іванівна М. із Львівської області.

ОСОБУ, яка зареєстрована у будинку чи квартирі, але не проживає там впродовж певного часу, можна зняти з реєстрації. Найкраще було б рідним людям порозумітися, прийняти рішення та розв’язати цю проблему, а не звертатися до суду.

Якщо ж особа не бажає «виписатися» або з якихось причин не може це зробити, то власнику житла слід звертатися до суду із позовною заявою про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним (ст. 72-га Житлового кодексу України, далі — ЖК).

Ст. 405-ю Цивільного кодексу України передбачено, що члени сім’ї власника житла, які проживають разом із ним, мають право на користування житловим приміщенням, визначеним його власником. Відповідно до закону, членами сім’ї є дружина (чоловік), їхні діти, батьки та інші особи, які з ними проживають і ведуть спільне господарство. Такі особи користуються житловим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їхньому заселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням. Припинення сімейних відносин із власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користування займаним приміщенням.

Проте варто врахувати, що кількість зареєстрованих осіб у житловому приміщенні впливає на:

— право отримувати житлову субсидію;

— оплату комунальних послуг та послуг з утримання будинку.

Згідно із законом, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом. Але при вирішенні питання про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, враховуються причини її відсутності. Зауважимо, що право на користування житлом не може втратити ні власник житла, ні співвласник.

Не визнається такою, що втратила право користування житловим приміщенням, особа при наявності поважних причин непроживання, які встановлюються судом у кожному конкретному випадку з урахуванням обставин справи.

Деякі причини, визначені пунктами 1-7 ч. 3-ї ст. 71-ї ЖК та які стосуються наймача і його членів сім’ї, вважаються вагомими та мають враховуватися судом. Крім того, не можна визнати такими, що втратили право на користування житлом, і членів сім’ї наймача (або його самого), які забронювали на час відсутності таке житло (ст. 73-75 ЖК).

Позовна заява про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним подається в порядку цивільного судочинства до судів за місцезнаходженням житлового приміщення. Після набрання судовим рішенням законної сили необхідно звернутися до ЦНАПу із заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове