Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Посієш вчасно — збереш рясно

Олена КОВАЛЕНКО.

КРАЙ серед областей-лідерів, які майже завершили сівбу озимих зернових культур. За останньою інформацією, їх посіяно 6,5 мільйона гектарів, або 83% прогнозу. Загальна площа посівів перевищила 170 тисяч гектарів, із них пшениці — 163 тисячі, жита — 5,8, ячменю — 1,5 тисячі гектарів. Крім цього, площі посіву ріпаку становлять 18 тисяч гектарів.

З кожним роком місцеві аграрії збільшують площі під соняшником та кукурудзою. Так, упродовж двох десятиліть вони зросли відповідно у 9 та 23 рази. За площею земель, зайнятих кукурудзою на зерно, область займає четверте місце в Україні, а за валовим виробництвом цього виду зерна — п’яте. Найбільше цих культур вирощують господарства Білопільського, Буринського, Роменського, Сумського районів.

Власне виробництво боєприпасів

НА ШОСТКИНСЬКОМУ заводі «Імпульс», що входить до складу державного концерну «Укр-оборонпром», розгорнуть перше за історію незалежної України серійне виробництво боєприпасів ВОГ-17В для підствольних та автоматичних гранатометів. Це стало результатом державно-приватного партнерства з ТОВ «Спеціальне конструкторське бюро «Вектор-В», якому належить розробка цих боєприпасів. «Імпульс» має всі необхідні можливості й компетенції для виробництва та довів свою здатність забезпечити критичну потребу війська у боєприпасах, — наголосив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв під час підписання меморандуму про співпрацю між заводом і КБ «Вектор». — Сьогодні два вітчизняні підприємства — приватне та державне, розробник і виробник — об’єднуються для забезпечення критичної потреби Українського війська у боєприпасах для підствольних та автоматичних гранатометів, які поки що постачаються із-за кордону».

Варто зауважити, що ТОВ «СКБ «Вектор-В» пройшло повний цикл державних випробувань ВОГ-17В. Їх і всю розробку товариство здійснило за власні обігові кошти, але з використанням науково-виробничого потенціалу ДП «Шосткинський завод «Імпульс». Відтепер Україна стала однією з 12 країн світу, які мають замкнений цикл виробництва боєприпасів для ведення ближнього бою.

Нарешті прибув автобус!

НОВЕНЬКИЙ шкільний автобус вартістю майже два мільйони гривень прибув у Великописарівську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів. За словами голови територіальної громади Людмили Бірюкової, заклад давно чекав на новенький транспорт. Три шкільні автобуси вимушені були робити по два рейси, аби довезти учнів із дев’яти населених пунктів територіальної громади і зробити 2-3 маршрути по Великій Писарівці.

— У школі навчається понад 500 дітей, і майже третина з них потребує підвезення. Протяжність маршрутів близько 50 кілометрів. Тобто, аби доїхати до навчального закладу, школярі мають вставати о 5-й годині ранку, а то й раніше, бо о 6.15 вони вже повинні сидіти в автобусі. Звісно, що для дітей це важко, — сказала керівниця громади.

На одній із сесій обласної ради за ініціативи депутатів було виділено мільйон 750 тисяч гривень з обласного бюджету, ще 200 тисяч гривень обов’язкового співфінансування надала громада.

Став до ладу елеватор

У СЕЛІ В’язове компанія СТС ввела в експлуатацію першу чергу нового елеваторного комплексу. Ємність першої черги розрахована на одноразове зберігання 25 тисяч тонн зерна, а загальна потужність елеватора становить 100 тисяч тонн. Підприємство оснащене двома ємностями основного зберігання виробництва, двома сучасними шахтними сушарками та транспортним устаткуванням. Це дасть змогу забезпечити швидкість приймання зерна до п’яти тисяч тонн на добу. Наразі елеватор готовий до приймання кукурудзи.

До речі, нинішнього сільськогосподарського сезону у зв’язку з енергетичною кризою в світі вартість сушіння зерна на українських елеваторах зросла майже вдвічі порівняно з 2020-м — в середньому з 55 грн за зняття вологи одного тонно-відсотка до 103 грн.

За тобою Побиванка, Олеже!

ЮНАКИ відправляються на строкову службу в армію. У рамках проведення осінньої призовної кампанії з першого відділу Роменського територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проходження строкової військової служби в лавах ЗСУ також проводжали новобранців. Із невеликого села Побиванка Липоводолинської громади, де мешкає майже 270 людей, до армії виряджали лише одного призовника Олега Трикоза. Начальник першого відділу Роменського РТЦК та СП підполковник Володимир Анохін вручив військовий квиток та побажав юнаку легкої служби, міцного здоров’я, успіхів, із честю виконати обов’язок, змужнілим і здоровим повернутися додому. Служи, Олеже, за тобою — Побиванка!

Крали пальне на ходу

СПІВРОБІТНИКАМИ поліції спільно з працівниками Харківського територіального управління апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» та ВОХР Південно-західної залізниці викрито діяльність групи осіб, які скоювали крадіжки дизельного пального з рухомих потягів і локомотивів. Під час слідства встановлено, що до системних крадіжок причетні 39-річний машиніст та два його знайомі 30 та 48 років.

Машиніст потяга на ходу зливав пальне з паливної системи, після чого «скидав» наповнені каністри спільникам, які чекали його в домовленому місці. Фігуранти займались таким промислом пів року.

«Наші співробітники затримали зловмисників, як то кажуть, на гарячому. При них виявили 17 каністр із близько 400 л дизельного пального», — поінформував начальник Обласного управління Нацполіції Олександр Анохін.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове