Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Субсидійний «коридор» звужується

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Стартував опалювальний сезон — мабуть, найпроблемніший період для багатьох українців. За даними Мінсоцполітики, субсидію на зиму призначено понад 2,5 мільйона домогосподарств, з яких автоматично — майже двом мільйонам. При цьому близько 200 тисяч сімей втратили допомогу цього сезону, оскільки не пройшли верифікації.

НАЙЧАСТІШИМИ причинами відмови у призначенні субсидії прогнозовано стали наявність депозитів розміром більш як 100 тис. грн (див. номер за 13 жовтня, «Покарання за ощадливість»), понад два житлові приміщення у власності, наявність працездатних членів сімей, які не мають роботи і не перебувають на обліку в центрі зайнятості. «Але це не означає, що вони втратили право на субсидію, — «порадував» українців заступник міністра соцполітики В. Музиченко, — адже ситуація може змінюватись. Наприклад, зменшиться сума заощаджень або ж не працююча раніше людина працевлаштувалась». Іще одна поблажка від влади: субсидію дозволено нараховувати боржникам з оплати комірного (термін прострочення — понад три місяці). Таким людям потрібно укласти угоду про реструктуризацію з надавачами комунальних послуг.

Утім, експерти підозрюють, що кількість субсидіантів скорочується планомірно. Так, станом на кінець вересня поточного року допомогу в оплаті компослуг отримали 2,4 млн домогосподарств, тоді як торік їх було 2,9 млн. Загальна сума нарахованих субсидій першого осіннього місяця становила 458 млн грн, а торік — 438 млн грн. Цифри близькі. Скидається на те, що саме кількість отримувачів субсидій підлаштовують під наявні в бюджеті гроші, а не навпаки, як має бути. При цьому доходи людей не зросли аж настільки, щоб вони перестали потребувати допомоги від держави, адже число заявників зросло за рік утричі — 31 тисяча у вересні 2020-го і 87 тисяч у вересні 2021-го. «Отже, вкотре можемо констатувати: добробут населення не покращується. Бажаючих отримувати субсидію стало набагато більше за рік. У держави не вистачає на всіх грошей, і під різними приводами зменшують кількість субсидіантів», — точно характеризує ситуацію колишній народний депутат Тетяна Острікова.

Заяви на оформлення субсидії продовжують надходити, і їх кількість із початком опалювального періоду справді зросла. Минулого сезону, за даними В. Музиченка, допомогу на оплату житлово-комунальних послуг одержувало близько трьох мільйонів домогосподарств, і очікується, що цього разу буде стільки ж. Середній розмір субсидії становитиме близько двох тисяч гривень. В уряді запевнили, що грошей для покриття цих потреб у держбюджеті-2021 достатньо, бо парламент схвалив зміни стосовно збільшення фінансування на понад 12 млрд гривень. До речі, субсидіанти дисципліновані: середній рівень оплати ними комірного становить майже 98%, а загальний по країні — 87-88%.

Органи соцзахисту нагадують, що, згідно із законодавством, субсидії та пільги починають розраховувати з 16 жовтня. Допомогу в готівковій формі за жовтень мають виплатити в першій декаді листопада через банки та пошту, безготівкові кошти будуть перераховані «Ощадбанком» на рахунки надавачів послуг до 18 листопада. Інформацію щодо призначення субсидії її одержувачі можуть подивитись у відповідному державному реєстрі за посиланням subsidii.ioc.gov.ua. Утім, для цього треба мати пристрій — смартфон або комп’ютер — і доступ до Інтернету.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове