Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Осіннє поле

День урожаєм красний

Григір РУДЬ.

Листопад зимі ворота відчиняє, кажуть у народі. Так зазвичай і є. Проте глобальне потепління, вочевидь, передасть незабаром цю місію грудню.

СЕЛЯНИ поспішають, аби до настання негоди вирощене зібрати, а заплановане — посіяти.

Тепло поки що тримається за землю, як депутати за крісла і зарплати. Жниварям така погода на руку, а сівачам — поперек загінок.

За інформацією пресслужби Мінагропроду України, зернові та зернобобові зібрані на площі 13,8 млн га за врожайності 49,1 ц/га. Комбайнери країни видали «на-гора» 67,8 млн тонн збіжжя, найбільше — трудівники Одещини (майже 4,9 млн тонн), Харківщини (4,7 млн тонн) і Вінниччини (4,6 млн тонн). Найвища середня врожайність (70,4 ц/га) цих культур — на Чернігівщині.

Популярною, особливо у великотоварних господарствах, зерновою, кормовою і технічною культурою залишається кукурудза, а Україна — одним із найбільших її світових виробників. І це закономірно. Попит на кукурудзу, передовсім на міжнародному ринку, стабільний і головно завдяки Китаю нині навіть зріс.

Качаниста на зерно вже зібрана на площі 3,3 млн га (61% до запланованого), намолочено 22,8 млн тонн зерна за середньої врожайності 68,2 ц/га. На Хмельниччині цей показник сягнув 109,9 ц/га.

Механізатори Донеччини та Миколаївщини вже вивели комбайни з кукурудзяних плантацій, а в багатьох господарствах, імовірно, доведеться жнивувати, як за «розвиненого соціалізму», і до білих мух.

Практично завершено збирання гречки. Із площі 83,3 тис. га (по Україні 99%) намолочено 109,9 тис. тонн зерна. Це на 10 тисяч тонн більше прогнозованого валового збору. Тим часом річна потреба в гречаних крупах у нашій країні — близько 180 тисяч тонн. Знову доведеться їсти ту ж російську гречку. Вона ввозиться в Україну транзитом через Казахстан уже як продукт цієї країни. Доведеться, можливо, переходити на просо…

Кипить робота на бурякових плантаціях. Цукристі викопано з площі 187,8 тис. га (по Україні 83%), зібрано понад 8,8 млн тонн солодких коренів за врожайності 469,5 ц/га. На Дніпропетровщині, Житомирщині та Буковині їх копання вже завершили, а найвища середня врожайність — 556,1 ц/га — на Львівщині.

Соняшник зібрано з площі 6,2 млн га (по Україні 95%), в десяти областях країни його збирання завершено. Найвища урожайність цієї олійної культури — на Хмельниччині, 34,2 ц/га, середня — 23,8 ц/га, невисока — на півдні країни.

Збирання сої закінчено на площі майже 1,2 млн га (по Україні 95%) за врожайності 26,4 ц/га, намолочено більш як 3,2 млн тонн зерна.

Подякуємо українській землі і мозолястим селянським рукам, котрі у непростий рік зуміли виростити і зуміють (будьте певні) зібрати пристойний урожай, попит на який на світовому ринку з року в рік зростає.

Мінагропрод України прогнозує, а високі ціни на збіжжя диктують, що посіви пшениці озимої під урожай наступного року можуть збільшитися до 6,6 млн гектарів, що на 10% перевищить торішні.

Проте в ці плани може серйозно втрутитися нинішня погода. Вже втрутилася! В Україні розвиток рослин на більшості площі озимого клину затримується на 1-2,5 тижня порівняно з багаторічними показниками. В окремих районах південних, східних і навіть західних областей через нестачу вологи насіння взагалі не проросло.

За інформацією фахового видання graintrade.com.ua, запаси вологи у метровому шарі ґрунту значно нижчі, ніж торік, а нинішній жовтень виявився найсухішим за останні два десятиліття. Щоправда, невисока температура повітря, а також щедрі роси та ранкові тумани врятували Україну від масштабної посухи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове