Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Cоціальна панорама

Чи то пенсія, чи то кіт наплакав

Олена КОЩЕНКО.

ІЗ 1 ГРУДНЯ мінімальна пенсія в Україні зросте до 2600 гривень для громадян старше 65-річного віку, які мають повний страховий стаж. Уряд збільшив дохідну та витратну частини Пенсійного фонду на понад 18 мільярдів гривень, заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, підвищення відбудеться у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати до 6500 грн, а також соціальних стандартів, які «є пріоритетом для уряду».

Втім, такий оптимізм (чи, радше, популізм) очільника Кабміну чомусь не радує. Надто з огляду на галопуючу інфляцію в країні, яка реально перевищила 11%. Мінімальна пенсія до липня 2022-го буде на рівні 1934 грн, потім збільшиться до 2027 грн, а в грудні — до 2093 грн. Тобто найменш забезпеченим українцям за 2022-й рік додадуть лише 159 грн. Водночас виплати більшості пенсіонерів становлять близько 3000 гривень. І це при тому, що вже зараз, згідно з розрахунками Мінсоцполітики, пенсіонеру на базові потреби (без урахування мобільного зв’язку, Інтернету та повноцінного харчування) на місяць потрібно 3692 грн…

Це означає тільки одне: мільйони пенсіонерів, які живуть тільки на виплату з ПФУ, так і залишаться за межею бідності.

Заробітчани в Україні — звідки вони?

ПОКИ українці виїжджають за кордон на заробітки, до нашої країни прибуває дедалі більша кількість мігрантів. Так, лише за два останні роки їх число зросло до 71 тисячі. Проте це офіційні дані Державної служби статистики, а ще ж є трудові нелегали такого ж походження, які свого часу в’їхали до нас просто як туристи, та так і залишились. Їх, за словами експертів, як мінімум утричі більше за офіційну звітність.

Сьогоднішні іноземні трудові мігранти в Україні (їх називають «заробітчанами навпаки») в основному є вихідцями з країн Азії — Індії, Туреччини, Азербайджану, Туркменістану. Найчастіше вони зосереджуються у великих містах — Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. Зазвичай знаходять заробіток у сферах, які не потребують особливої кваліфікації та знання державної мови. Це будівництво, логістика, ремонтні й виробничі об’єкти. Ще працюють таксистами або кур’єрами служб доставки. Як розповідають самі мігранти, Україна приваблює їх зарплатами, які тут значно вищі, аніж у них удома, толерантним ставленням українців до «заробітчан навпаки» і, зрештою, доволі приємним кліматом.

Експерти вважають, що надалі кількість трудових мігрантів в Україні зростатиме, адже для них тут знаходитиметься дедалі більше роботи. Чому? Та тому, що у найближчі п’ять років лише за рахунок демографії кількість робочої сили в державі скоротиться принаймні на 350 тис. осіб.

Суспільство повинно знати

УПЕРШЕ в Україні почали наповнювати реєстр педофілів. До чорного списку вже потрапили майже 200 осіб, яких було притягнуто до відповідальності за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Тим часом заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька повідомила, що відомство разом з органами прокуратури і суду наповнює реєстр, вивчаючи особові справи засуджених за подібні злочини, щоб навіть після відбуття покарання інформація про них зберігалась у цій базі даних. «Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, або лікувальні заклади, або інших людей, які працюють із групами дитячих колективів, від того, щоби взяти таку людину на роботу», — пояснила Висоцька. Вона додала, що водночас іще існує чимало нормативних перепон для наповнення реєстру. Зокрема, наприклад, не можна засуджену за певною статтею особу внести до такої бази даних, поки не буде ухвали суду щодо неї, в якій прямо передбачено внесення відомостей про цю людину до чорного списку.

Наразі реєстр працює у тестовому режимі. Користуватися ним повноцінно можна буде з часом.

Строкаті ціни на ринку землі

ВИЗНАЧЕННЯ ціни земельної ділянки, виставленої на торги, — особиста справа продавця і покупця, предмет переговорів між ними. Проте до 2030 року в Україні діє мінімальний поріг, нижче якого ціна опускатися не може. Станом на сьогодні нормативна грошова оцінка гектара в середньому становить 27,5 тисячі гривень. Хоча вона все ж суттєво різниться залежно від регіону та якості ґрунтів…

Тим часом експерти прогнозують, що до 2024 року, поки на ринок не вийдуть юридичні особи, ціна не зростатиме вище 1-2 тисяч доларів за гектар. Потім вона може підвищитися в кілька разів. Надалі ж збільшення вартості залежатиме від того, чи будуть допущені до ринку землі грошовиті й ласі до українських родючих чорноземів іноземні громадяни…

Витрати мають значення

СХОВАТИСЯ від податківців більше не вийде. Вже з наступного року всі українці опиняться під пильним оком податкової. Жодна дорога покупка (а такою вважатиметься вартістю від 50 тисяч гривень і вище) не залишиться непоміченою. Витрати та офіційні доходи громадян порівнюватимуть. Спійманий на дорогому придбанні громадянин, що має невеликий офіційний дохід, буде змушений пояснювати, звідки взяв на це гроші. Більше того, його змусять сплатити податок із різниці між офіційно заробленими та витраченими грошима. Податкова ставка у такому разі дорівнюватиме 19,5%, тобто у кілька разів більше, ніж за умовами податкової амністії. Ті ж правила стосуватимуться банківських вкладів українців.

Обійти контроль податкової стане практично неможливо. Навіть якщо громадянин спробує переконати контролерів, що витрачені на дорогу квартиру чи машину гроші він заощаджував довгі роки, йому навряд чи повірять. Базу даних про офіційні доходи українців чиновники ведуть ще з 1995 року, й підрахувати, скільки платник податків міг накопичити зі своєї зарплатні, їм буде нескладно. Власне, впровадження жорсткого контролю витрат має на меті спонукати осіб, що ухилялися від сплати податків, врешті розкрити свої справжні прибутки. Адже якщо вони цього не зроблять, то просто не зможуть вільно витрачати гроші.

Перевірки витрат і доходів громадян можна також назвати непрямим методом податкового контролю, або фінансовим моніторингом. З його допомогою Міністерство фінансів збирається, наскільки це можливо, вивести економіку країни з тіні.

«Декретні» призначатимуть по-новому

ПРОЦЕДУРА призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами непрацюючим жінкам зазнала змін. Про це стало відомо з проєкту ухвали, прийнятого Кабміном.

Тепер оформляти паперовий лікарняний, щоб одержати «декретні», вже не потрібно. Призначити допомогу можна на підставі даних у Реєстрі eHealth та використовуючи портал «Дія». Водночас деякі медустанови не мають технічної змоги вносити дані до електронного реєстру. В такому разі вагітній, яка бажає одержати допомогу від держави, доведеться скористатися старою процедурою подання документів.

Зміни зачеплять жінок, які не застраховані у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування: непрацевлаштованих; тих, що стоять на обліку в центрі зайнятості як безробітні; підприємців (ФОП), котрі не сплачують єдиного соцвнеску; студенток, аспіранток, докторанток тощо; військовослужбовців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове