Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Кожух на риб’ячому хутрі

Василь ПІДДУБНЯК.

НА ЧЕРГОВОМУ засіданні уряду 3 листопада його очільник Денис Шмигаль наголосив на тому, що нині перед державою стоїть завдання забезпечити достатню кількість енергоресурсів, для того аби вся країна була з теплом.

При цьому дев’ятнадцятий за роки незалежності України Прем’єр-міністр зауважив, що ціни на газ у Європі — на історичному максимумі, у світі спостерігається енергетична криза, вугілля порівняно з минулим роком подорожчало щонайменше втричі.

У народу до влади запитання: як зимувати будемо?

Денис Шмигаль запевнив, що уряд розробив кілька «теплих» сценаріїв, які дадуть змогу спокійно перебути холодний період. «Тарифи для населення в цьому опалювальному сезоні залишаться стабільними. Місцева влада взяла на себе відповідне зобов’язання в меморандумі з урядом і «Нафтогазом», — заявив Прем’єр-міністр.

«Черговим шоу» назвав «опалювальне» засідання уряду в ході брифінгу народний депутат України колишній міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Нинішнього міністра енергетики Германа Галущенка він вважає фаховою людиною, однак, зауважив промовець, «сьогодні я вже бачив члена політичної команди уряду, Президента, який виконував абсолютно політичне доручення своїх керівників — максимально заспокоїти суспільство, відвернути його увагу від реальних загроз і запевнити, що головне сьогодні — не задавати запитань. А що буде завтра — життя покаже».

Те завтра — не за горами Карпатами, а вже в домівках українців.

«Друге листопада, на вулиці чудова погода — плюс 10, але енергетична система України вже прийшла в аварійне становище», — вважає Олексій Кучеренко, підкріплюючи це твердження конкретними цифрами і фактами.

«Місяць тому Прем’єр запевняв нас у Верховній Раді, а також український народ у тому, що газу в нас валом — більш ніж достатньо, що не треба турбуватися, що у нас рекордне закачування газу, — нагадав народний депутат. — Але потім з’ясувалося, що у нас не рекордне закачування газу, а, навпаки, мінімальне за останніх десять років. З’ясувалося, що панові Вітренку із НАК «Нафтогаз» (голова правління цього акціонерного товариства. — Ред.) не вистачає якихось «нещасних» 50 мільярдів гривень, щоб докупити 3 мільярди кубометрів газу на опалювальний сезон.

До речі, досі не зрозуміло, а де ж купувати цей газ, якщо в Росії ми не можемо це робити з політичних, так би мовити, міркувань, а в Європі його дуже важко купити, бо їм самим зараз не вистачає цього газу?»

«Ще зверну увагу на надзвичайну подію, — зауважив Олексій Кучеренко. — Міністерство енергетики прийняло рішення — в умовах, коли нема вугілля, переводити теплові блоки станцій (Трипільська ТЕС, Луганська ТЕС, ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 у Києві, ТЕЦ-5 у Харкові, Криворізька ТЕС та інші) на газ. Захід примусовий: якщо нема вугілля, а ми хочемо запобігти віяловим відключенням електроенергії та обмеженням енергопостачання для населення, то треба палити газ. Це добре. Але ж тоді постає питання: а за якою ж ціною буде подаватися цей газ, за якою ціною буде ця «діамантова» електроенергія? І головне: а в кого цей газ, якого і так обмаль, буде забиратися, коли в балансі цього ресурсу точно не передбачено, що його будуть спалювати в топках станцій? Цей газ мав би піти на теплокомуненерго, на потреби населення, але точно не на теплові станції».

Народний депутат повідомив, що з вини чиновників високого рангу провалено цьогорічну договірну кампанію, а у бюджетних установ, які використовують блакитне паливо від НАК «Нафтогаз», станом на листопад є тільки 25 відсотків відповідних угод.

Олексій Кучеренко під час брифінгу зазначив, що за негативні наслідки штучно створеної енергетичної кризи заплатять, як завжди, прості українські споживачі та роботодавці. Уряд замовчує справжній стан справ, проте ситуація напередодні зими більш ніж невтішна.

За твердженням народного депутата, уряд свідомо зволікає з оголошенням надзвичайної ситуації в енергетиці, натомість запроваджуючи «порожні» меморандуми, тому що приховує від народу України справжню собівартість українського газу.

«Відповідно до законів, якщо вводиться надзвичайна ситуація, то держава Україна змушує «Наф-тогаз» директивно постачати газ за фіксованою, регульованою та справедливою ціною населенню, бюджетній сфері, теплокомун-енерго і тим, хто сьогодні найбільш незахищений, — роз’яснив Олексій Кучеренко. — Але уряд разом із монобільшістю категорично не хочуть порахувати і донести до народу реальну собівартість українського газу. Коли така критична ситуація і ми всі розуміємо, що ніякого ринку газу нема, наш дорогоцінний ресурс — вітчизняний газ — має бути повністю контрольований його власником — народом України. Ми маємо знати точні його обсяги, собівартість, а також те, хто провалив видобуток і чи зазнав він покарання, чому провалена програма утеплення та енергомодернізації. Все провалено, а влада продовжує дурити народ і місцеві громади пустопорожніми меморандумами».

Очевидно, в чинного уряду України вистачає хіба що самовпевненості, а от плану подолання енергетичної кризи, який передбачає запровадження надзвичайного стану в енергетиці, припинення експорту природного газу з України, усунення посередників між видобутком і облгазами, як не було, так і нема.

Укотре — надія на теплу зиму чи знову на урядовий кожух на риб’ячому хутрі?..

Олексій КУЧЕРЕНКО: «У нас сьогодні кризова ситуація в енергетиці, яка вже впевнено переходить у надзвичайну. Тому професіонали, обізнані в реальних проблемах функціонування енергетичного та житлово-комунального комплексу, вимагають від влади введення надзвичайної ситуації згідно із законами про ринок природного газу та ринок електроенергії. Тоді можна було б на основі передбачених законами процедур надати відповідному урядовому штабу повноваження і можливість оперативно управляти паливно-енергетичним комплексом України для проходження опалювального сезону».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Довелося просити в сусідів
Читати
У реєстрі платників зміни
Читати
Компенсують втрати
Читати
«Передовики» змінилися
Читати
Iз киснем біда
Читати
Зону відчуження — на аукціон
Читати
Не вакциновані не працюють
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове