Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Тривогу бити не варто

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

Із дитинства нам відомо, що нормальною температурою тіла вважається 36,6 градуса за Цельсієм. Тож дехто думає, що відхилення від цієї норми є прямою ознакою якоїсь хвороби. Насправді це не так.

ТЕМПЕРАТУРА тіла людини змінюється від 36ОС до 37ОС залежно від багатьох факторів. Наприклад, уранці вона нижча за 36,6ОС, а надвечір може підніматися до 37ОС.

А ще змінюється після їди, в разі втоми, великих стресів і важких фізичних навантажень, через тривале перебування в задушливих приміщеннях. Також незначне підвищення температури — за 37,2ОС — трапляється в любителів домашніх тварин: виною цьому можуть бути глисти.

За температури, трохи вищої 37 градусів, не варто звертатися до лікаря, тим більше вживати жарознижувальні препарати.

Однак консультація лікаря необхідна в таких випадках:

— коли температура вище 38 градусів;

— протягом кількох днів стійко тримається вище 37,2ОС;

— протягом кількох днів є нижчою 36ОС.

До речі, жарознижувальні препарати потрібно вживати, тільки якщо вона вища за 38,5 градуса. Висока температура — це ознака того, що імунітет працює, організм бореться з хворобою, адже багато вірусів і бактерій гинуть за температури понад 38 градусів. Доведено: якщо збивати температуру до 38,5ОС, це може погіршити перебіг хвороби і навіть призвести до розвитку ускладнень.

Але якщо у хворого гострий головний біль, є схильність до судом або можуть бути інші протипоказання до температури — потрібно обговорити зі своїм лікарем максимально допустиму для вас температуру.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове