Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Звички, які виснажують

Меланія ЛЮБИН, невролог.

УТОМА та слабкість можуть свідчити не лише про недосип, погане харчування чи надважку роботу. Забирати сили, заважати організмові нормально функціонувати можуть і наші повсякденні звички. Науковці назвали і дослідили їх.

Співчуття, злість, осуд — ці емоції зумовлюватимуть додаткове збудження, через що організм не відпочиватиме.

Тривалі інтервали між прийомами їжі. Травному тракту потрібен час для перетравлення їжі. Але паузи не мають бути занадто великі. Не отримавши чергової дози харчів, організм шукатиме джерело енергії та черпатиме її з власних запасів.

Безлад на робочому місці. Такий хаос лише відволікатиме, через що організм витрачатиме більше енергії. Тому робоче місце тримайте в чистоті, бажано оточити себе гарними речами.

Звичка сутулитися. Через неправильну поставу виникає додатковий тиск на окремі групи м’язів, суглоби та зв’язки. Через це вони втомлюватимуться, а разом із ними й організм загалом.

Занадто завчасне планування. З одного боку, це полегшує життя, але з іншого — обтяжує. Адже людина почувається прив’язаною до певного переліку справ. Це може спричиняти стурбованість та додатково виснажувати.

Неправильне дихання. Звичка робити неглибокі вдихи може зумовлювати кисневий голод клітин. Це також може бути причиною втоми.

Яскраве світло ввечері та вночі. Воно додатково активізує мозок, через що він не відпочиває. Крім того, це заважає виробленню мелатоніну під час сну.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове