Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Горіхи дарують здорову старість

Максим ФІЛЬО,

геронтолог.

УЧЕНІ з’ясували, що регулярне вживання горіхів замолоду й у середньому віці значно впливає на якість і тривалість життя на старості. Пальму першості в гонитві за молодістю фахівці віддають волоському горіху, який містить значну кількість омега-3. Лише 30 грамів горіхів на добу забезпечує організм нормою незамінних жирних кислот, потрібних для регулювання рівня холестерину в крові, й сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань.

Дослідження користі горіхів проводили з 1998-го по 2002 рік. Таким чином було проаналізовано здоров’я працівників сфери охорони здоров’я серед жінок віком 50-60 років. З’ясувалося, що більшість із тих медпрацівників, які були умовно здорові, в середньому віці регулярно вживали горіхи.

Експерти пояснили, що поліненасичені жири, на які багаті горіхи, значно зменшують запальні процеси в мозку, стимулюючи когнітивну активність на довгі роки. Вони ж помітили, що магній, залізо, цинк, калій, селен, мідь і клітковина, що є у волоських горіхах, сприяють виробленню та збереженню енергії.

«Це означає, що певна дієта може вплинути на здоров’я людини на старості», — йдеться у статті.

Для тих, хто не може вживати горіхи в їжу окремо, вчені рекомендували середземноморську дієту, яка вважається такою, що сприяє довголіттю. Вона багата на овочі, фрукти, рибу та оливкову олію, що корисно для серця. У стравах цієї дієти зазвичай багато горіхів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове