Архів
Вівторок,
9 листопада 2021 року

№ 82 (19930)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Оздоровлюємо мигдалики — захищаємося від хвороб

Лариса БОРЕЙКО, отоларинголог.

МИГДАЛИКИ (гланди) — це своєрідний щит на шляху інфекцій. Вони оберігають наш організм від вторгнення хвороботворних мікробів, бактерій. І якщо внаслідок запальних процесів їхні функції порушені, страждає весь організм.

Існує великий перелік захворювань, безпосередньо чи побічно пов’язаних із токсичним вогнищем у запалених мигдаликах: хвороби ЛОР-органів, стоматологічні проблеми, недуги кардіології, нервової, ендокринної систем, хребта, травного тракту тощо.

За своєю структурою мигдалики схожі на губку: вбирають патогенні агенти у вигляді мікробів і бактерій. Опинившись у сприятливому середовищі, останні активно розмножуються. Організм у відповідь «пускає в хід» лейкоцити (клітини крові, що знищують чужорідні агенти), які доправляються в мигдалики, протидіючи хвороботворним організмам.

Людина, не замислюючись, весь час механічно очищує мигдалики, «вичавлює» забиті нальотом (з «убитих» і живих бактерій) порожнини — в процесі ковтання, позіхання, напруження м’язів шиї, поворотів голови. Але якщо шкідливих накопичень занадто багато, згаданих природних механізмів стає недостатньо для очищення мигдаликів. І з ними потрібно попрацювати додатково.

Однією з найдієвіших і перевірених часом методик є вправа «поза лева». Якщо її робити регулярно, значно поліпшується кровообіг і підвищується імунітет носоглотки, а отже, всі віруси й бактерії знищуються «на вході» в організм. Це чудова профілактика застудно-вірусних захворювань. Ба більше — з допомогою цієї вправи люди позбуваються навіть давніх хронічних захворювань дихальних шляхів.

Техніка виконання. Робимо повний вдих і затримуємо подих. Широко розкриваємо рота, висовуємо язика максимально вперед і до підборіддя. Водночас притискаємо підборіддя до грудної клітки. Фіксуємо положення, поки вистачає затримки подиху. Виконуємо 3-5 разів на один підхід. Протягом дня повторити кілька разів.

Ще одна дієва вправа — «каблучка». Початкове положення: рот закритий. Кінчик язика упираємо в піднебіння, повертаючи назад максимально далеко, й затримуємося в цій позиції. При цьому напружується мускулатура гортані й шиї; концентруємо увагу на м’язах шиї, гортані, язика.

Утримуємо мускулатуру в напруженні стільки, скільки дозволить затримка подиху. Виконуємо 3-5 підходів. Після виконання полощемо горло розчином води з сіллю.

Також позитивний вплив на мигдалики справляють плавні повороти й нахили голови.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове