Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Подорож до лісового королівства

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

КОЛИ їдеш із Рівного до Сарн, ліворуч траси впадає в око цікава місцина: ошатний, неначе казковий, будиночок із вивіскою «Музей лісу» в оточенні яскравих квітників, симпатично підстрижених дерев різних порід, різьблених альтанок та дерев’яних фігурок. Особливо гарно тут нині, коли своєю позолотою щедро ділиться з нами чарівниця-осінь.

Ну як, скажіть, тут не зупинитися? Не вдихнути на повні груди чистого й свіжого повітря? Адже зовсім поруч не такий уже й чистий (це м’яко кажучи) промисловий Костопіль. Виявляється, музеєві, який належить Костопільському лісовому господарству й розміщений на його території і навіть в його колишньому «офісі», цієї осені виповнилось 10 років — перший ювілей.

Як кажуть, побачити за деревами ліс у такому оригінальному ракурсі — ідея тодішнього головного лісівника області Миколи Шершуна (адже лісистість Рівненщини — майже 40 відсотків). Нині ж її активно розвивають: з одного боку, так володарі темно-зелених мундирів зберігають пам’ять про тих, хто стояв біля витоків та розвитку лісової та лісопереробної галузей краю, з другого — приваблюють туристів і таки непогано на цьому заробляють.

Причому нині цей інший бік медалі виходить на перший план. До того ж маємо рідкісний випадок, коли, як мовиться, й карантин у поміч (хіба міг здогадатися про це Микола Шершун 10 років тому?). Адже чого-чого, а гуляти в лісі не заборонено — навіть навпаки! От і поїхали сюди люди сім’ями, із дітками, з батьками.

Підприємливі лісівники оперативно зорієнтувались: тут-таки запропонували і прокат велосипедів, і можливість придбати найрізноманітніші саджанці, які самі ж і вирощують. А ще — місць для приготування шашликів додали, магазин «Лісовичок» новинками поповнили: тут є товар на кожен смак та гаманець — вироби місцевих умільців, лісові меди та вироби з них, ягоди, гриби, настоянки та наливки з дарів лісу… Вибирайте!

— Саме це місце для музею ми вибрали невипадково: тут проходить межа між лісостепом та Поліссям. Тому маємо широко представлену флору й фауну обох зон, — каже автор ідеї заслужений працівник сільського господарства України Микола Шершун.

До речі, до флори в буквальному значенні можна доторкнутися. А фауну — роздивитися в музейних залах: тут багато опудал тварин та птахів, переважна більшість представлені в натуральну величину. У залі флори та фауни на вас чекає інтерактивна панорама лісового озера. Тільки підійдіть ближче — і почуєте унікальний голос лісу: спів пташок, плюскіт води, шелест трави… І побачите, яку загату робить один бобер лише за ніч, у ній спокійно сховається людина. Ось він, красунчик, у весь свій зріст! А сіра чапля та річкова видра неначе просять: заходьте на гостину, але не знищуйте нас, люди! До речі, на територію Костопільського лісництва інколи заходять зубри з Біловезької Пущі.

Музей лісу — лише один із об’єктів «Рівненщини туристичної», яка готова приємно порадувати тих, хто любить активний відпочинок в Україні. Не встигаєте захопити доброї погоди восени? Не біда: взимку тут розгортає свої «володіння» святий Миколай…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове