Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Шукають альтернативу

Галина Вернигора.

У ЧУДНІВСЬКІЙ територіальній громаді із 16 закладів середньої загальної освіти та 18 дитсадків у трьох — Чуднівській загальноосвітній школі №2, Тютюнниківській гімназії, а також у Великокоровинецькому дитсадку — установлені газові котельні. Постачальник відмовився продавати їм газ за заявленою ціною 20 гривень за кубометр. За словами начальника відділу освіти Чуднівської міськради Володимира Кривоцюка, щоб забезпечити заклади теплом, довелось терміново готувати пряму угоду з НАК «Нафтогаз України».

Не краща ситуація і з тендерами на придбання твердого палива. Уже двічі оголошували тендери на придбання деревини за ціною 950 гривень за кубометр, однак жоден постачальник не подав заявки на участь у торгах. Нині громада оголосила ще один тендер, уже 1300 гривень за кубометр деревини. За словами чиновника, 90% закладів освіти і дитсадків Чуднівської громади забезпечені твердим паливом лише до 15 січня.

Також начальник відділу освіти розповів, що триває робота над переоснащенням газових котелень на твердопаливні. На території громади в парках та лісосмугах є дерева, які, згідно з висновком екологів, потрібно зрубати. Цю деревину використають для опалення закладів освіти.

Було колись — житомирські шкарпетки...

МАБУТЬ, в Україні не знайдеться дорослого мешканця, якому бодай колись не доводилося носити шкарпетки Житомирської панчішної фабрики. Її продукція за брендом «Легка хода» славилася своєю якістю і асортиментом не тільки на всю країну, а й за її межами. Але, схоже, завершилася епоха житомирських шкарпеток…

Кілька місяців тому приміщення фабрики, якими володіла приватна фірма «Екотекстиль», продали. Причина до болю банальна: іпотечні борги — 32,5 млн грн. Новим власником будівель став ТЦ «Епіцентр К». Вочевидь, у нових хазяїв інші плани на ділянку, яку досі займала панчішна фабрика. За даними місцевих ЗМІ, замість неї побудують гіпермаркет і багатоповерхівки.

Щоправда, повідомляють місцеві ЗМІ, саме все ще юридично існуюче текстильне підприємство (засноване, до речі, далекого 1935 року, повністю зруйноване нацистами за роки Другої світової і відбудоване краянами) переїхало в будівлю колишньої музичної фабрики на вулиці Жуйка. Але ж чи вдасться там відродити славу «Легкої ходи», покаже час. Словом, залишилося тільки згадувати і доношувати житомирські шкарпетки.

Знову відбулися штрафом

ПРОТЯГОМ останніх двох місяців на КП «Житомирводоканал» сталося одразу кілька аварійних ситуацій. Там вийшли з ладу насоси, що призвело до потрапляння неочищених стічних вод до річок Тетерів, Путятинка та Крошенка. Наша газета повідомляла про нищівну шкоду, нанесену через це екосистемі. То як же покарають забруднювача?

Державна екологічна інспекція Поліського округу розрахувала у гривнях збитки, завдані довкіллю КП «Житомирводоканал». За скидання у водойми неочищених вод це комунальне підприємство відбудеться ну просто сміхотворним, як за європейськими суворими екологічними мірками, штрафом — сумою майже 2,6 млн грн, який належить сплатити у місячний термін.

Можна не сумніватися: сплатить і далі нищитиме довкілля, як це водоканал уже робив неодноразово.

Демографічний регрес

СТАНОМ на початок місяця в краї, як повідомило обласне управління статистики, проживало 1 186 088 осіб. За січень — вересень 2021 року кількість населення зменшилась на 10 тисяч осіб. Водночас у звіті значиться, що зменшення населення відбулося за рахунок природного та міграційного скорочень — на 9746 та 254 особи відповідно. І що сьогодні перевищення числа померлих над кількістю новонароджених у регіоні залишається суттєвим: на 100 померлих — 39 новонароджених. Іще на початку року на 100 померлих краян припадало 45 новонароджених, а торік це співвідношення було 100 до 51… Ця демографічна статистика коментарів не потребує.

Де ви, вітчизняні меценати?

У СЕЛІ Радовель, що у Коростенському районі, відкрився медичний центр, який на сьогодні за своїм оснащенням і структурою не має рівних серед усіх сільських медзакладів країни. Зокрема, тут є лікарня з комфортними палатами, дві операційні, система подачі кисню, обладнання для ранньої діагностики раку і серцево-судинних захворювань, світлооптичний прилад DIERS для обстеження хребта, УЗД апарати, а також діагностична лабораторія… Загальний штат медпрацівників — 30. Поки що більше набрати не змогли. Тому деякі спеціалісти приїжджатимуть з Києва та Вінниці на ротаційній основі у певні дні місяця.

Тут можуть отримувати послуги жителі всієї Олевської територіальної громади, до якої і належить це село. Ті, що гарантує держава і проплачує Національна служба здоров’я, надаватимуться безкоштовно, інші — платно, але, запевняють керманичі громади, доступно для людей. Прикметно, що збудовано медзаклад коштом мецената Михайла Весельського, який родом із цього села. Раніше він допоміг побудувати і оснастити у рідному селі біотехнологічний ліцей, у якому охочих навчатися більше, ніж місць.

Чотирилапі копи на службі

В ОБЛАСНОМУ центрі відбувся незвичайний чемпіонат, який привернув увагу багатьох передовсім як захопливе видовище. З усієї країни сюди прибули правоохоронці-кінологи зі своїми дресированими собаками, щоби позмагатися у вправності і спритності. Чотирилапі копи шукали зброю і людей по запахових слідах, перестрибували чагарники, перелазили через двометрову стіну, балансували на тонкій перекладині, проповзали під сіткою. До того ж долали 200-метрову смугу перешкод (треба було ще й вкластися у норматив — до однієї хвилини). За любов, довіру і терпіння — певні кінологи — собаки віддячать відданістю і бездоганною службою.

Спалював сухостій

ТРАГЕДІЯ у селищі Романів Житомирського району: під час гасіння сухостою загинув чоловік…

За попередньою інформацією очевидців, на власному обійсті господар заповзявся спалювати сухостій. Через пориви вітру полум’я почало розповсюджуватися у бік житлового будинку. Чоловік самотужки намагався його загасити, та марно. Після прибуття бійців ДСНС з’ясувалося, що на території приватного домоволодіння щільним масивом горить суха трава на площі понад 30 соток. Під час ліквідації пожежі рятувальники виявили тіло господаря, який уже не подавав ознак життя.

За інформацією ГУ ДСНС, цієї пори в краї рятувальникам доводиться щодоби гасити щонайменше по сім пожеж сухої трави та сміття. І всі на приватних присадибних ділянках. Нерідко їхні власники, які затівають на своїх городах та в садах генеральне осіннє прибирання, потім потрапляють до лікарні із сильними опіками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове