Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Астрагал

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЦЕ одна з найдавніших лікарських рослин, легендарна трава безсмертя та довголіття. Історія її походження овіяна легендами. Вона застосовувалася в народній медицині, зокрема, скіфськими племенами і карпатськими мольфарами, які вважали астрагал ліками проти всіх недуг та еліксиром здоров’я. Ним виліковували найважчі хвороби. У природі зустрічається близько двох тисяч різновидів цієї рослини.

Найбільша лікарська цінність астрагалу — корінь. Він вважається найсильнішим природним імуномодулятором. До складу рослини входять алканоїди, флавоноїди, полісахариди, фітостерини, глікозиди, дубильні речовини.

Також там присутній вітамінний комплекс і такі хімічні елементи, як кальцій, залізо, алюміній, натрій, магній, молібден. Найчастіше астрагал використовується при лікуванні гіпертонічних захворювань, суглобових недуг, псоріазу, ниркової недостатності. Крім того, він загоює рани і вважається природним судинорозширювальним діуретиком.

В астрагалі хутростоквітковому міститься велика кількість органічних кислот, дубильних речовин, ефірних олій, вітамінів С і Е, кумаринів. Саме він може накопичувати в собі селен, який є виключно в ґрунті. Тому й має цілющі властивості: покращує роботу серця і судинної системи, бореться з мігренню, головними болями, лікує початкову стадію гіпертонічних захворювань, допомагає у відновленні після нефриту, надає могутню антиоксидантну дію.

Експерти відзначають, що в невеликих дозах екстракт цієї рослини має сприятливий вплив на чоловічу та жіночу репродуктивні системи, роботу щитоподібної залози.

Відвари рослини часто застосовуються як сечогінні, засоби для боротьби з кашлем, захворюваннями нирок, астенією, опіками, суглобовим ревматизмом. Астрагал — це універсальний екстракт, який допомагає при багатьох недугах. Дедалі частіше вживати відвари, таблетки на основі цієї рослини рекомендують при гіпертонії, гломерулонефриті, стенокардії, набряклості, радикуліті і гінекологічних захворюваннях.

Водні настої на основі астрагалу справляють слабкий ефект і загальнозміцнювальну дію. Зазвичай його приймають, щоб у цілому підвищити імунітет. Якщо необхідно впоратися з конкретним захворюванням, то експерти рекомендують приймати капсули або таблетки протягом рекомендованого виробником курсу. Особливо це стосується тахікардії, психічних розладів, імпотенції, розумової і фізичної перевтоми, ниркової недостатності, цукрового діабету.

Кращий ефект має екстракт астрагалу в таблетках і капсулах, їх вживають по 1-2 штуки двічі на добу, але треба попередньо порадитися з лікарем. Іноді його призначають у краплях. У такому разі слід приймати засіб тричі на день. Вчені відзначають, що при індивідуально підібраному дозуванні астрагал може допомогти з лікуванням ракового ураження легень і туберкульозу. При цьому компоненти, які містяться в його складі, ніяк не зашкодять ниркам. Саме тому рослина часто використовується в медицині.

Для застосування з медичною метою підходить будь-яка частина цієї рослини. Однак збираються вони в різні часові відрізки. Квіти і листя готують під час цвітіння, орієнтовно друга половина травня — початок літа. Зібраний матеріал уважно перебирають, видаляючи сухі і зіпсовані частини. Листя і квітки дрібно нарізають, після чого відправляють в прохолодне сухе приміщення, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Коріння астрагалу викопують у другій половині осені (з жовтня по листопад). Ретельно промивають. Після цього викладають і залишають сушитися в добре провітрюваному приміщенні. Зберігати висушений матеріал потрібно в ємностях, які щільно закриваються кришками. Для заготівлі лікарської сировини зазвичай використовується свіжа трава, зрідка береться коріння. Збирати траву для цілющих заготовок потрібно під час цвітіння астрагалу. Проводять для цього зрізи рослини на висоті приблизно 10 сантиметрів.

Під час збору варто бути дуже обережним і уважним, щоб не зачепити коріння, оскільки це може призвести до загибелі багатолітника. Сушити сировину на добре провітрюваному горищі або під навісом. На розстелену газету чи папір розкласти траву шаром приблизно 5 см. Не забувати періодично перевертати, даючи змогу рівномірно їй сохнути. Готову сировину зберігати у сухому місці. Максимальний термін зберігання висушеної трави — 1 рік.

Астрагал заживляє рани, справляє гіпотензивну, кровоспинну, сечогінну, судинорозширювальну, кардіотонічну та потогінну дії. Ця рослина стала досить популярною, особливо в останні роки, оскільки її унікальна квітка дає можливість зцілити тяжкі хронічні захворювання і повернути людині життєву силу. Приписують їй і можливість продовжувати життя, зберігати сили і підтримувати тіло людини в хорошій фізичній формі.

Перед тим як приймати, варто ознайомитись із переліком протипоказань. Загалом цей засіб не завдає шкоди здоров’ю людини, але можлива індивідуальна непереносимість окремих компонентів, які входять до складу трави. Зазвичай алергічну реакцію викликають фітостерини. Дізнатися, чи не зашкодить такий вид терапії, можна, зробивши аналіз крові і порадившись із лікарем.

Астрагал і препарати з нього не рекомендується використовувати людям із підвищеною збудливістю. Також не можна застосовувати в період вагітності та годування грудьми, протипоказаний цей засіб і для лікування дітей. Тому радимо спочатку обов’язково проконсультуватись із фахівцем.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове