Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Пільгове розмитнення добігає кінця

Олена БЕГМА.

ЯК відомо, з 15 червня в Україні почали діяти нові правила пільгового розмитнення автомобілів «на єврономерах». Відповідно до них, вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п’яти років, які були ввезені на територію України до кінця 2020-го, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку. Скористатися спрощенням можна до 10 листопада 2021 року, тоді як учасникам бойових дій, які перебувають на території ООС, це дозволено зробити до 8 лютого 2022-го. За час дії законів щодо спрощеного оподаткування авто «на єврономерах» було оформлено 40 тис таких автівок. До бюджету сплачено 1,5 млрд грн, повідомила Держмитслужба.

Втім, ще чимало «євроблях» в Україні досі не розмитнені. До чого варто готуватися загалові таких автолюбителів? Вони ризикують наразитися на великий штраф. Згідно із законом, вже після 10 листопада поліція зможе оштрафувати власника «євробляхи» на 8500 грн. Потім поліція передасть дані на митницю, де згодом і складуть постанову за перевищення терміну ввезення авто. А тут уже штраф сягає 170 тисяч гривень. Отримає його власник «євробляхи» за адресою реєстрації через пошту. Після цього повинен буде приїхати на митницю і дати пояснення, а потім на нього чекає суд…

Невесела, як бачимо, вимальовується перспектива. Втім, ще гірша вона для власників п’яти проблемних типів «єв­роблях», які навіть за бажання їхніх водіїв не можна розмитнити за пільговим тарифом. Це ті старі машини, що заїхали в Україну 2021-го, які заїхали з Росії, з євростандартом євро-0 і євро-1 (до 1995 р. в.), з гібридними двигунами, фургони вагою 3,5 т. «Власники таких машин нині у найскладнішій ситуації. Бо тепер вони свої автівки не можуть ні вивезти, ні розмитнити, ні навіть штраф заплатити. Словом, люди просто перетворюються на рабів, з яких будуть до пенсії із зарплати віднімати по 700-1500 грн», — так пояснив ситуацію адвокат ГО «Авто Євро Сила» Іван Казачук. Щоправда, він зазначив, що в разі арешту майна, в тюрму людину не посадять, а квартиру, якщо там живуть малолітні діти, забрати не мають права.

Чим закінчиться це вже більш як дворічне протистояння «євробляхерів» і влади, покаже час. Адже остання після організованих власниками автомобілів «на єврономерах» акцій протесту під стінами Верховної Ради і Кабміну вже неодноразово ішла їм на законодавчі поступки, звільняючи від обов’язкових платежів у держ­скарбницю і дозволяючи вільно їздити українськими дорогами. Цілком імовірно, що саме так станеться знову у листопаді. Поживемо — побачимо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове