Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Налякані «Байрактаром»,

або «Прапороносець» вистрілив. Що далі?

Михайло ГУБАШ.

На Донбасі Збройні сили України вперше застосували безпілотник «Байрактар», назва якого перекладається з турецької як «Прапороносець». На подію відгукнулись у Росії, Німеччині, Франції, США та Туреччині.

НАГАДАЄМО: розвідувально-ударний безпілотний комплекс «Байрактар» наші військові ввели в дію 26 жовтня. Як повідомив Генштаб ЗСУ, причиною став шалений обстріл проросійськими бойовиками позицій Української армії біля села Гранітне. Гатили зі 122-міліметрових гаубиць Д-30, що є порушенням Мінських угод.

Від обстрілу загинув воїн 93-ї механізованої бригади Георгій Халіков, ще один боєць був поранений. Спроба домовитися про припинення обстрілу через ОБСЄ ні до чого не призвела. Тому командування й дало наказ про застосування безпілотника вже не як засобу розвідки, а як ударного дрона. При цьому в Генштабі наголосили, що «безпілотний літальний апарат не перетинав лінії зіткнення». Коли навчально-тренувальний снаряд БПЛА влучив у ворожу гармату, артилерійський розрахунок бойовиків хутко розбігся у всі боки. Так само зробили і розрахунки сусідніх гармат, відтак смертоносний обстріл припинився.

І хоча на перший раз ніхто з бойовиків не загинув, у Росії побачили в цьому шлях до ескалації. Представник РФ на переговорах у Мінську Борис Гризлов звинуватив Україну в намаганні спровокувати відновлення бойових дій на Донбасі: «Уся відповідальність за загострення ситуації на Донеччині лежить на українській стороні. Україна веде надзвичайно небезпечну гру».

Ну, тут усе зрозуміло: країна-агресор, діставши щиголя, обурилась і вкотре звинуватила в агресивній поведінці жертву її нападу.

А от щодо реакції Берліна та Парижа, то такого мало хто очікував. Речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе заявила: «У Берліні дуже стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на Сході України, а також повідомленням Генштабу Української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного і поранення ще одного солдата застосували дрон типу «Байрактар». І додала, що «дрони використовують усі сторони, хоча Мінські угоди дозволяють це виключно місії ОБСЄ».

В МЗС Франції так само висловили «стурбованість» посиленням інтенсивності бойових дій на Донбасі та застосуванням ЗСУ «Байрактара».

Натомість реакція Сполучених Штатів була із зовсім іншими акцентами. Посольство США в Україні зазначило, що Росія неодноразово використовувала артилерію та безпілотники проти українських сил на Донбасі, порушуючи Мінські домовленості. У посольстві наголосили, що офіційна російська риторика про те, що Україна загострює ситуацію, не тільки вводить в оману, а й сприяє ескалації напруженості.

А ось міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, «відбілюючи» свою країну перед росіянами, заявив, що БПЛА, використовувані Україною, можливо, і вироблені в Туреччині, та після продажу відповідальність за це лягає на саму Україну.

Які ж наслідки слід очікувати в разі широкого застосування «Байрактарів» на окупованій території Донецької і Луганської областей? Про це зі знанням справи розповів військовий журналіст Денис Попович: «Загроза удару з повітря, від якої нема захисту, завдає деморалізуючого впливу на обслугу гарматних розрахунків, піхотинців в окопах і навіть на екіпажі бойових машин. Адже БПЛА здатний не лише самостійно завдавати ударів із повітря. Він може в режимі реального часу передавати дані про позиції противника і наводити на них безпілотники-камікадзе, а також точний вогонь ствольної та реактивної артилерії. У такій ситуації багато не навоюєш».

Усе правильно. Але є одне «але». Абсолютно зрозуміло, що РФ у відповідь на «ляпаси» від ЗСУ і наших безпілотників щось вигадає. А це означатиме новий виток збройної ескалації. Кому це вигідно?

Вочевидь, у справі війни та миру на Донбасі у влади нема стратегічного бачення розвитку ситуації. А якщо є, то чому її не оприлюднюють? Тож і намагаються відвертати увагу тимчасовими успіхами на фронті. Замість того, щоб розв’язати проблему радикально і без «зради». Та хіба тільки у цьому питанні у «зеленої» влади замість досягнень самі проблеми? Мабуть, не бачили очі…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове