Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Попри рекордний урожай

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Аграрії цього року постаралися на славу — намолотили дуже багато збіжжя, про що «Сільські вісті» писали неодноразово (зокрема, див. минулий номер, «Пшениці, запевняють, удосталь»). Здавалося б, будемо з хлібом, та ще й за доступною ціною. Однак ситуація насправді інша.

ЖИТЕЛІ різних населених пунктів уже помітили, що вартість хліба, який вони зазвичай купували, різко зросла на півтори-дві гривні. І це попри те, що пшениці зібрано 32,8 млн тонн, що на 7 млн тонн більше, ніж торік. Причини пояснив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Ю. Дученко: собівартість зерна у вартості хліба становить 50%, і його ціна лише за вересень зросла на 25%, а від початку року — аж на 40%. Для того, щоб спекти буханку, потрібен ще ж і газ (його використовують близько 90% великих пекарень і майже всі малі), електрика, цукор, олія, які також суттєво подорожчали. До того ж працівникам слід платити зарплату, оплачувати логістичні послуги. І не забудьте про додаткові витрати, пов’язані з пандемією, зауважив Ю. Дученко. Відповідно, прогнозує він, ціни можуть підскочити на 15-20%. Хоча все-таки пекарі порадились і вирішили принаймні на соціальні сорти буханців не піднімати ціну більше ніж на 10-15%.

Тим часом об’єднання «Укрхлібпром» заявило, що хоч Мінагропрод запевняє, буцімто зерно масово не вивозиться, станом на сьогодні експортовано понад 75% (близько 10 мільйонів тонн) продовольчої пшениці нового врожаю. Пекарі називають таку торгівлю безконтрольною і вважають, що подальший продаж збіжжя за кордон загострить ситуацію. Сумний досвід, до речі, вже маємо: 2003 року вивезли критично багато пшениці, а наступний сезон виявився неврожайним. Тоді як пекти хліб з борошна, намеленого із зерна 3-го класу, кажуть пекарі, неможливо: тісто розтікатиметься. Отож вони закликають владу та трейдерів переглянути можливі обсяги експорту пшениці у бік зниження частки продовольчої та дивуються, чому Україна досі, за прикладом інших країн, не взялася формувати стратегічні запаси збіжжя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове