Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Зміни на світовій шахівниці?

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ, яка склалася на початок листопада в зоні проведення Операції об’єднаних сил, невтішна. Якщо за весь жовтень на Донбасі загинули двоє українських захисників (іще 26 — поранені), то вже за перші два дні наступного місяця ще двоє оборонців дістали поранення, не сумісні із життям…

Тим часом наприкінці жовтня кілька західних ЗМІ, зокрема й авторитетне американське видання The Washington Post, із посиланням на неназваних офіційних осіб у США та ЄС повідомили, що російські військові вкотре починають накопичувати сили та засоби біля кордонів України.

Втім, українські військові цю інформацію не підтвердили. У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що станом на 1 листопада додаткового перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано. А секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у коментарі «Радіо Свобода» не тільки заперечив дані західних медіа про ймовірну концентрацію російських військ на кордоні з Україною, а й назвав ці заяви «свідомою дезінформацією».

Така оцінка високопосадовця, яка йде врозріз із позицією наших заокеанських союзників, ошелешила деяких спостерігачів. Хтось припустив, що таким чином Зеленський, який прагне зустрітися з Путіним, намагається довести (зокрема й майбутньому співрозмовникові у Кремлі), що Україна є самостійним гравцем, а не бездумним підспівувачем Америки. Мовляв, це збільшить шанси на ймовірних перемовинах.

А ось ексміністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував ситуацію по-дипломатичному: «Звичайно, я дуже хочу довіряти нашій розвідці — це я кажу абсолютно щиро, але The Washington Post — непроста газета, вона має свої джерела в адміністрації Байдена. Якщо вона щось друкує, ніколи не друкує це зі стелі». Водночас Клімкін зауважив, що сьогодні на всіх закритих експертних майданчиках обговорюється тема: якщо Китай у найближчій перспективі спробує встановити контроль над Тайванем, то для Путіна відкривається шанс намагатися отримати контроль над частиною території України, яку вони називають «Новоросією».

«Тому, звичайно, немає загрози (вторгнення. — Ред.) зав-тра чи післязавтра — це потрібно чесно сказати, не потрібно панікувати. Але ми маємо бути готові до підняття ставок, до ескалації. Не боятися, не панікувати, але спокійно готуватися», — резюмував ексглава МЗС.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове