Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Масштабна кадрова ротація

Марина ТІШКОВА.

Проєкт держбюджету-2022 «благословився» в першому читанні (щоправда, пізніше строку). Вже традиційно «слугам» (чиїх голосів, утім, вистачило б) допомагали так звані ситуативні союзники — депутатські групи «Довіра» та «За майбутнє». Разом назбиралося 273.

УСЯ ОПОЗИЦІЯ (за винятком двох членів фракції «Батьківщина») або була проти, або принаймні утрималася. Ще б пак: під час обговорення проєкту головного кошторису країни на наступний рік у бік уряду та «монобільшості» від «антагоністів» лунали такі характеристики, як «бюджет крайньої бідності», якого не було іще за жодної влади, «бюджет розвитку однієї людини» (з ініціалами В. З.) і тому подібне. Але «слуги» на це не зважали: мовляв, на те й опозиція, критикувати — то її робота. Далі законопроєкт про держбюджет-2022 повернуть урядові на доопрацювання, після чого він має пройти наступне читання. Щоб укластися в строки, остаточно ухвалити закон треба до 1 грудня.

Як відомо, цього року вперше проєкт головного державного кошторису підготовлений на основі бюджетної декларації — це документ, яким передбачається середньострокове (з 2022-го по 2024 р.) планування. Отож параметри такі: прогноз зростання номінального ВВП — близько 5,368 трильйона гривень, зростання реального ВВП — на 3,8%, інфляція — 6,2%, середній курс гривні до долара — 28,6-28,7 грн, середньомісячна зарплата — 15 258 грн.

Згідно з проєктом держбюджету-2022, на фінансування сектору безпеки й оборони передбачено 5,95% ВВП (торік було 5,92%). ​Видатки для Міноборони заплановані в розмірі 131 млрд гривень, 71,2 млрд грн збираються спрямувати на забезпечення і зарплати військовим (на 10,9 млрд гривень більше, ніж 2021-го). Також 32,9 млрд грн дістанеться програмі розвитку озброєння і військової техніки, а 3 млрд грн — космічній галузі.

Для медицини передбачено 193 млрд гривень — на 37 мільярдів більше, ніж 2021-го. Утім, опозиція цьому збільшенню не радіє, наголошуючи, що у проєкті держбюджету-2022 на фінансування медичної галузі передбачено тільки 2,9% ВВП — «дефіцит системи охорони здоров’я такий, що людей неможливо вилікувати від жодних захворювань». Сфера освіти наступного року має фінансуватися на рівні 190 мільярдів гривень. Обіцяють, що збільшаться вчительські зарплати та студентські стипендії. На царину культури закладено 9,2 млрд грн. Пенсійному фонду наступного року збираються виділити 531 млрд гривень — на 31% більше, ніж поточного року. Аби провести індексацію пенсій із 1 березня 2022-го, запланували 28 млрд гривень, на доплати військовим пенсіонерам передбачено 10,6 мільярда гривень, на перерахунок пенсій чорнобильцям — 2,5 мільярда гривень.

В уряді — масштабні перетасування. Було звільнено відразу п’ятьох посадовців: Р. Абрамовського з посади глави Міндовкілля, О. Любченка — з посади першого віцепрем’єра — міністра економіки, О. Резнікова — з посади міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій; О. Уруського — з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості; А. Тарана — з посади міністра оборони. Міністрів, які подали заяви за власним бажанням, відправили у відставку без їхньої присутності та звітів. До речі, О. Любченко вслід за звільненням може опинитися на лаві підсудних: у середу НАБУ та СБУ у справі так званих податкових «скруток» провело обшуки в нього, а також у в. о. голови Державної податкової служби Є. Олейнікова. О. Любченка підозрюють у тому, що він, очолюючи податкову, покривав повернення одним компаніям сплаченого іншими ПДВ без достатніх підстав, унаслідок чого держбюджет щомісяця зазнавав збитків на суму від 2,6 млрд грн до 3,5 млрд грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову недовиконано
Читати
Поки що на дистанційці
Читати
Держзрада — з комфортом
Читати
На машини не сезон
Читати
Ще один завод із молотка
Читати
Хворіємо
Читати
Коли буде ЗНО
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове