Архів
П’ятниця,
5 листопада 2021 року

№ 81 (19929)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував
Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

Українська письменниця родом з Івано-Франківська Катерина Бабкіна отримала літературну премію Центральної Європи Angelus, яку вручають щороку за найкращу прозову книжку, опубліковану польською мовою. Літераторка була відзначена за серію оповідань «Мій дід танцював краще за всіх» (видавництво Warsztaty Kultury). Про це повідомляється на офіційному сайті нагороди Angelus.

Книжка оповідає історію п’яти родин, наймолодші представники яких зустрічаються у перший рік незалежності України в школі. Діти згодом стають найкращими друзями, а історії їхніх родин про перипетії, які довелось пройти кожному, стають тією ниткою, з допомогою якої Бабкіна майстерно зшиває оповіді воєдино. Мова про низку трагічних подій в історії України — від 1920-х років у Харкові і знищення театру Леся Курбаса, Голодомор, Другу світову, 90-ті і кілька хвиль еміграції до війни на Донбасі.

* * *

У Харківському національному академічному театрі опери та балету відбулася одна з найочікуваніших вітчизняних прем’єр — опера «Вишиваний. Король України». Постановка є результатом співпраці приватної ініціативи та державного театру.

До створення твору продюсерка Олександра Саєнко залучила відомих митців: Сергій Жадан (автор лібрето), Алла Загайкевич (композиторка), Ростислав Держипільський (режисер). Постановка зачіпає події Першої світової війни і розкриває особисту історію австрійського ерцгерцога Вільгельма Франца фон Габсбурга-Лотаринзького, відомого також під іменем Василя Вишиваного. Нащадок найстарішої монаршої династії в Європі боровся за українську самостійність. Для багатьох Вишиваний був претендентом на український престол.

* * *

Переможницею Національного відбору на Дитячий пісенний конкурс Євробачення-2021 стала Олена Усенко. Вона представлятиме Україну в Парижі 19 грудня.

Олені Усенко 14 років, вона живе у місті Біла Церква і навчається у Katapulta Art Music School. Торік також брала участь у Нацвідборі Дитячого Євробачення і навіть потрапила у фінал. Крім того, дівчина засвітилася у кількох популярних телевізійних талант-шоу, зокрема «Голос. Діти».

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів. І се почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції. Ми повинні — всі без виїмка — поперед усього пізнати ту свою Україну, всю в її етнографічних межах, у її теперішнім культурнім стані, познайомитися з її природними засобами та громадськими болячками і засвоїти собі те знання твердо, до тої міри, щоб ми боліли кождим її частковим, локальним болем і радувалися кождим хоч і як дрібним та частковим її успіхом, а головно, щоб ми розуміли всі прояви її життя, щоб почували себе справді практично частиною його…

Іван ФРАНКО,український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове