Архів
Вівторок,
26 жовтня 2021 року

№ 78 (19926)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Коли 2018 року мені призначили пенсію по інвалідності, у Пенсійному фонді нарахували 26 років 4 місяці страхового стажу. Я продовжував працювати і далі. Чи достатньо цього стажу, щоб перейти на пенсію за віком зараз?»

Іван ЛИХО.

с. Лихове Лозівського району

 

ЯКБИ ви після призначення пенсії по інвалідності не працювали, то й справді не мали б права на пенсію за віком у 60 років. Однак ви працюєте з травня 2019-го, набули щонайменше 2 роки 3 місяці страхового стажу, звісно, якщо працювали офіційно й роботодавець сплачував за вас єдиний соціальний внесок. Цей стаж буде враховано під час звернення за переведенням на пенсію за віком, тож ваш загальний стаж становитиме 28 років 7 місяців, що цілком достатньо для призначення пенсії за віком після досягнення 2021-го віку 60 років.

Окрім того, законодавство передбачає: якщо особа після призначення пенсії з інвалідності продовжувала працювати й набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, у разі переведення вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовують показник середньої заробітної плати, визначений у частині другій статті 40-ї Закону для призначення пенсії (за три роки, що передують року звернення за переведенням на пенсію за віком). Інакше кажучи, ваша робота в період отримання пенсії по інвалідності не тільки дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років, а й дає законні підстави для обчислення зар-плати із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховується саме для призначення пенсій уперше — за три роки, що передують року призначення пенсії за віком.

 

«Отримую пенсію по інвалідності. Чи маю я право на надбавку до пенсії на догляд?»

Валентина ПОВХ.

с. Білорічиця Прилуцького району

Чернігівської області.

 

ВІДПОВІДНО до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 №654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», право на встановлення надбавки до пенсії на догляд мають особи з інвалідністю І групи; одинокі особи з інвалідністю ІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку; одинокі особи з інвалідністю ІІІ групи, які досягли пенсійного віку; одинокі одержувачі пенсії за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду та які отримують пенсію відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (окрім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»). Розмір надбавки на догляд становить 50 гривень.

 

«Зараз наше підприємство працює не на повну потужність. Чи зарахують час простою до стажу до пенсії?»

Петро КОСЯК.

м. Костопіль Рівненської області.

 

ЗА ЧАС простою, що відбувається не з вини працівника, зокрема через карантин, роботодавець сплачує за нього єдиний соціальний внесок щонайменше у мінімальному розмірі. Отже, можете бути певним: час простою в такому разі зарахують вам до страхового стажу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У тіні — десятки мільярдів
Читати
Мабуть, будемо з гречкою
Читати
Декого зобов’яжуть вакцинуватися
Читати
Приладів фіксації більшає
Читати
Штрафи по-новому
Читати
Визначились із пробним ЗНО
Читати
Повертають відібране
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове