Архів
Вівторок,
26 жовтня 2021 року

№ 78 (19926)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Рейдери розперезалися

Ганна КЛІКОВКА.

У СЕЛІ Благодатне Пологівського району група озброєних чоловіків здійснила рейдерський напад, намагаючись заволодіти майном фермерського господарства. Як повідомляє Національна поліція, до правоохоронців надійшов виклик про те, що група молодиків, погрожуючи зброєю керівництву та співробітникам підприємства, примушували переоформити на себе право власності. Фермер викликав поліцію. Правоохоронці вилучили у зловмисників зброю: чотири мисливські гладкоствольні рушниці, три травматичні пістолети, 24 мисливські набої, патрони з гумовими кулями, пластикові набої. Усе вилучене направлено на дослідження. Поліція з’ясувала особи зловмисників — це жителі Запорізької та Дніпропетровської областей віком від 23 до 31 року. Їх затримано, відкрито кримінальні провадження.

Найбільший кизиловий сад

ГОСПОДАР кизилового саду, що розташований у селі Нове на території Токмацької громади, Сергій Ольшанський отримав диплом Книги рекордів України. Тут виростили найбільший у країні кизиловий сад органічного виробництва. «Це стало можливим завдяки восьми рокам наполегливої праці нашої сім’ї і команди! — написав фермер на своїй сторінці у соцмережі. — Висаджували сад з Іллею Гроздєвим, а подальший догляд і розвиток здійснював Сергій Богомол. Ми постійно консультувалися з відомим у світі автором сортів кизилу Світланою Клименко. Готові замахнутися і на світовий рекорд». Сад справді унікальний, його площа становить 14 гектарів, господарі починали із саджанців кількістю 10 з половиною тисяч, зараз зростає 11 тисяч 830 дерев.

Коли лік іде на хвилини

РЕГІОН став пілотним у створенні національної мережі санавіації на базі гвинтокрилів запорізького виробника. На території обласної клінічної лікарні представили роботу медиків екстреної авіаційної бригади. На гелікоптерний майданчик медичного закладу приземлився гвинтокрил компанії «Мотор-Січ», який прийняв «пацієнта» у бригади реанімобіля і вилетів із ним до пункту призначення. Лікарі разом із вертолітною бригадою змоделювали ситуацію надання першої кваліфікованої медичної допомоги, коли критичне значення має кожна хвилина, і саме аеротранспортування дає змогу максимально швидко подолати шлях до медзакладу. Санітарний гелікоптер здатен працювати в складних погодних умовах, має низку інших переваг перед наземним транспортом. Модифікований гелікоптер Мі-2МСБ для евакуації хворих на 85 відсотків складається з українських деталей і вузлів. Його розробники, працівники АТ «Мотор-Січ», врахували фактори, котрих потребує транспортування пацієнтів на великі відстані, зокрема, машина здатна пролетіти тисячу кілометрів з однією заправкою. Підприємство вже має замовлення на виготовлення 25 таких гелікоптерів для створення системи санавіації в Україні.

Земля на продаж

ЗА ПЕРШІ 100 днів ринку землі в краї зареєстровано 572 правочини, що становить два відсотки від усіх в Україні. Відчужено земельних ділянок загальною площею майже 2376 гектарів. Середня вартість гектара землі — 26 400 гривень, це дещо нижче, ніж в Україні в цілому, і пов’язано з тим, що область перебуває в зоні ризикованого землеробства. Аграрії працюють над створенням системи іригації, щоб дати нові умови для роботи сільськогосподарській галузі. Є спільні проєкти з фахівцями із Франції та Данії, які готові допомогти розробити системи зрошення, щоб вартість землі підвищилася.

На Запоріжжі 2298 тисяч гектарів земель сільськогосподарського використання, це 84,5 відсотка від загального земельного фонду області. Тут діє 2406 фермерських господарств.

Люди з інвалідністю шукають роботу

ВІД ПОЧАТКУ року обласному центру зайнятості вдалось знайти постійну роботу для майже 500 осіб із інвалідністю. 60 таких безробітних залучено до участі у громадських або інших роботах тимчасового характеру.

Значна кількість осіб з інвалідністю, які звертаються до державної служби зайнятості, потребує перекваліфікації або перенавчання, тому важливим є професійне навчання. Майже всі з цієї категорії людей, що шукають роботу, отримують увесь спектр профорієнтаційних послуг, зокрема цього року їх надано понад 2,3 тисячі.

Один із тридцяти найкращих

СЕРГІЙ Онучко, сімейний лікар Гуляйпільського центру первинної медико-санітарної допомоги, увійшов до списку 30 найкращих лікарів країни, які розпочали професійний шлях у незалежній Україні. До 30-річного педіатра за освітою, а нині лікаря загальної сімейної медицини, завжди йде багато відвідувачів, він на зв’язку з пацієнтами у цілодобовому телефонному режимі. Найголовніше, що люди йому довіряють. Сергій легко знаходить спільну мову з хворими та швидко розібрався з особливостями сучасної мережі охорони здоров’я, чудово володіє електронними засобами комунікації.

Бердянськ пам’ятає

НЕЩОДАВНО Бердянська громада згадувала страшну трагедію, яка сталася на території міста під час окупації фашистськими загарбниками в роки Другої світової війни. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятних знаків «Жертвам Голокосту» та у Мерліковій балці вшанували пам’ять невинно вбитих людей єврейської національності. За 710 днів окупації в Бердянську було замучено і розстріляно близько 7 тисяч осіб, із них — 3,5 тисячі дітей, а найстрашнішою могилою стала Мерлікова балка. Наприкінці жовтня 1941 року єврейським родинам наказали з’явитися на Базарну площу — нібито для відправки в Мелітополь. Людей оточили німецькі солдати і поліцейські, речі завантажили на підводи, а всіх євреїв силоміць відвели в Мерлікову балку, в колишній дитячий санаторій НКВС. Протягом лише першого дня тут було розстріляно понад 800 осіб, здебільшого жінок і літніх чоловіків. У єврейській громаді Бердянська є очевидці тих страшних подій, які дітьми бачили це жахіття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У тіні — десятки мільярдів
Читати
Мабуть, будемо з гречкою
Читати
Декого зобов’яжуть вакцинуватися
Читати
Приладів фіксації більшає
Читати
Штрафи по-новому
Читати
Визначились із пробним ЗНО
Читати
Повертають відібране
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове