Архів
Вівторок,
26 жовтня 2021 року

№ 78 (19926)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Система «висить», люди чекають

Підготувала
Тетяна МАРИНКО.

Як відомо, з 1 жовтня паперові лікарняні канули в Лету (за окремими винятками). Тепер ті, хто занедужав, мають отримувати листки непрацездатності в електронному вигляді, а Пенсійному фонду та роботодавцю надходитиме необхідна інформація автоматично. Мінцифри заявило, що результатом буде зменшення навантаження на лікарів і спрощення процедури страхових виплат для пацієнтів. А як система працює на практиці?

— Я ПРИЙШОВ оформити лікарняний. У черзі простояв близько години, — нарікає житомирянин Віктор. — Коли лікарка нарешті взялася оформлювати листок непрацездатності, система зависла. Ми чекали 20 хвилин, але все марно. Попросили прийти завтра.

Подібна історія в Аліни зі Львова. Вона навідалася до поліклініки вже втретє. Спершу виявилося, що її даних нема в базі. Лікар відправила запит у Національну службу здоров’я. Наступного дня надійшла відповідь, листок непрацездатності з горем навпіл таки оформили. Однак на роботі жінці повідомили, що не одержали його... Треба по новій створювати документ. Якщо впродовж тижня електронний лікарняний не відкриється, то видадуть паперовий. «Не розумію, навіщо електронні лікарняні було робити обов’язковими, поки система не працює досконало», — дивується пані Аліна.

У Києві не краща ситуація. В Олександри П. сталась така пригода: створили лікарняний, але база зависла. Довелося прийти наступного дня. Лікар оформила новий листок непрацездатності, проте він, як виявилося, наклався на попередній... Заступник головлікаря сказав іти в Пенсійний фонд і там пояснювати ситуацію. Також жінці довелося звертатися до Національної служби здоров’я, щоб анулювали зайвий документ. Причому невідомо, хто мав це робити — пацієнт чи лікар. Загалом на все було витрачено два тижні. У підсумку жінка усе ж одержала паперовий лікарняний. Але скільки було нервів! Від цього можна було знову захворіти.

Роботодавцям нова система також завдає незручностей. Працівниця відділу кадрів одного з черкаських підприємств розповідає: «Вже траплялося, що не могли оформити працівникові виплату, бо медикам не вдалося відкрити електронного лікарняного. Наприклад, нещодавно одному зі співробітників зробили термінову операцію. Листок непрацездатності не змогли відкрити, бо даних чоловіка не було в базі. Медики відправили запити в Пенсійний фонд і Нацслужбу здоров’я. Виявилося, що пацієнт не уклав декларації із сімейним лікарем. Але навіть після підписання документа створити лікарняний не вдалося...».

У сімейних лікарів із 1 жовтня купа мороки. Нарікають: у технічному плані електронна система кострубата. «Одного разу я створював електронний лікарняний пацієнтові впродовж п’яти годин! — обурюється сімейний лікар Дмитро. — Нічого не завантажувалося. Також часто буває так, що якихось даних про пацієнта у декларації бракує. Річ у тому, що від початку медичної реформи існує три варіанти декларацій. Десь ми вказували ідентифікаційний код пацієнта, десь ні, десь був зазначений орган, що видав паспорт, а в іншій версії цього не вимагалося. Тепер нам потрібно перевірити всю інформацію та уніфікувати декларації… Проблеми виникають і з даними Пенсійного фонду. Скажімо, нещодавно ми натрапили на помилку в статі пацієнта, бувають хибодруки в імені чи прізвищі, неправильний номер телефону тощо. Велику роль відіграє людський фактор — хтось не там поставив галочку, а хворому доводиться чекати тиждень, поки дані актуалізують. Інша поширена проблема — роботодавець не передав інформації про працівника до Пенсійного фонду».

Як бачимо, діджиталізація упроваджується зі скрипом. І це — у великих містах, де хороший доступ до Інтернету і новіша техніка. Райцентри та села, вочевидь, страждають іще більше. Звісно, з часом система стабілізується, дані пацієнтів будуть перевірені й виправлені. Але це займе час, упродовж якого люди потерпатимуть від багатьох незручностей. Можливо, відомствам, залученим у впровадження реформи, треба було ліпше підготуватись, а не квапитися. Але вже нічого не зміниш, доведеться терпіти владний ентузіазм.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У тіні — десятки мільярдів
Читати
Мабуть, будемо з гречкою
Читати
Декого зобов’яжуть вакцинуватися
Читати
Приладів фіксації більшає
Читати
Штрафи по-новому
Читати
Визначились із пробним ЗНО
Читати
Повертають відібране
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове