Архів
Вівторок,
26 жовтня 2021 року

№ 78 (19926)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Віялові вимкнення світла

Олена КОЩЕНКО.

ДЛЯ опалювального сезону країні катастрофічно не вистачає вугілля. Його запаси нині у понад чотири рази менші, ніж має бути за планом: 750 тисяч проти 3,5 мільйона тонн. А це означає, що на «голодному» вугільному пайку опинились ТЕС, які дають третину електрики в країні. Експерт із енергетичних питань Ольга Кошарна застерігає, що брак вугілля може призвести до віялових відключень електрики в денний і вечірній піки не тільки промисловим споживачам, а й у будинках українців. Адже у разі проблем на АЕС або аварії трансформатора в енергосистемі не буде резервів на час ремонту і заміни частини ланцюга, що випав.

Основний виробник електроенергії на ТЕС — «ДТЕК-Енерго» Ріната Ахметова тим часом заспокоює: за 9 місяців компанія відзвітувала про зростання вироблення електрики на 2 млрд кВт/год. — до 17,7 млрд. Крім власного вуглевидобутку в обсязі 12,3 млн тонн, компанія імпортувала вугілля. Щоправда, враховуючи високі світові ціни на цей ресурс — понад 230 доларів за тонну, можна очікувати, що масштабний імпорт поставить питання про зростання тарифу на електроенергію. Так що готуймося, шановні співвітчизники, до чергового витрушування кишень.

Держава лише «попросить показати декларацію»

МОЖНОВЛАДЦІ намірилися зобов’язати всіх дорослих українців щороку подавати декларацію про своє майно і доходи. Відповідний законо­проєкт уже напрацьовують у парламенті. Щоправда, як заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, на самому початку він стосуватиметься тільки «дорогих покупок», зроблених уже після ухвалення закону. Тоді як щодо всього наявного на той час майна діятиме так звана податкова амністія. «Цей проєкт передбачає… лише право держави попросити у своїх громадян показати декларацію і дізнатися, звідки у них гроші на те чи інше придбання. Якщо ж виявиться, що вартість покупки перевищує дохід, громадянинові доведеться виплатити податок із цієї різниці», — зазначив політик. Таким чином парламент розраховує вивести з тіні економіку, побудовану на багаторічному негласному договорі, коли підприємці виплачують зарплату в конвертах, а держава цього нібито не помічає через корупцію по всій вертикалі.

Між іншим, перші звіти добровільного декларування доходів, яке почало діяти в Україні з 1 вересня 2021 року, надійшли не від великого бізнесу, а від заробітчан.

Трактористи і слюсарі без роботи не сидять

НАРЕШТІ на вітчизняному ринку праці намітилося хоч легке, а все ж пожвавлення пропозицій вакансій, заявлених роботодавцями до Державної служби зайнятості. Станом на 1 жовтня їх кількість становила 74 тисячі одиниць, що на 8% більше, ніж станом на відповідну торішню дату.

Щоправда, позитивна динаміка спостерігається не в усіх сферах. Так, найвищий попит на робітників із обслуговування технічного устаткування та машин, як-от водіїв, операторів котельні, трактористів, фрезерувальників, екскаваторників, операторів заправних станцій. Така кожна четверта пропозиція роботи. На другому місці за затребуваністю представники найпростіших професій (15%), на третьому — кваліфіковані робітники з інструментом і працівники сфери торгівлі та послуг — 14%. Четверте місце за професіоналами — 10%. Наступними ідуть фахівці, приміром бухгалтер, медсестра, вихователь, фармацевт (10%)…

А найнижчий запит роботодавців — на службовців. Так, для майже 9 тисяч безробітних спеціалістів державної служби (місцевого самоврядування) є всього 527 вакансій, а для 5 тисяч безробітних адміністраторів та менеджерів-управлінців і поготів — 400.

Напозичались по світах

У РАХУНКОВІЙ палаті назвали суму, яку опосередковано (через різні податки) віддасть кожний українець на обслуговування і погашення державного боргу. Отже, вже наприкінці 2022 року державний борг України зросте до 3,1 трильйона гривень. Виходить, що за рік він збільшиться на 178 млрд грн, або на 4,5 тис. грн у перерахунку на кожного українця, від немовляти до пенсіонера найповажнішого віку. Загалом же, як заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, наприкінці 2022-го кожний українець сукупно матиме 75 тис. грн боргу перед світовими кредиторами держави. На його обслуговування і погашення відтак кожен із нас наступного року має заплатити по 14 тис. грн зі своїх податків.

Але і цього фінансового зашморгу владі, виявляється, замало. У держбюджеті передбачені нові запозичення на 571 млрд грн — уже для погашення і обслуговування нинішнього держборгу. Як зауважив чиновник, це майже третина (близько 31%) всіх надходжень у державний бюджет. Щоправда, можливо, ці запозичення не вдасться залучити в конкретні терміни, як планується.

Без погроз і шантажу

ІЗ 14 ЖОВТНЯ в Україні на повну силу запрацювали нові правила колекторської діяльності…

Як уже повідомляла наша газета, Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості», який було опубліковано 13 квітня. Після чого влада дала колекторським компаніям іще півроку на те, щоб вони оформилися в реєстрі й привели свою діяльність у відповідність до означеного закону.

На тепер у реєстрі колекторських фірм зафіксовані 33 юрособи. Тільки вони мають ліцензію НБУ на відповідну діяльність, хоча до набуття законом чинності у країні діяла тисяча компаній «із вибивання боргів». Більше того, всі ліцензовані компанії віднині істотно обмежені у методах діяльності. Колекторам забороняється телефонувати боржникові в неробочий час, причому робити це і в будень вони мають право не частіше, ніж двічі на добу. Також колектори не мають права вдаватися до погроз і шантажу, шкодити репутації боржника… Словом, якщо раніше нам представляли «ввічливого поліцейського», «ввічливого кондуктора» і «ввічливого продавця», то нині настав час ще й «ввічливого колектора» від поки що 33 ліцензованих фірм. А яким він насправді виявиться у стосунках із боржниками, яких по всій країні сотні тисяч, іще побачимо.

А ми досі їмо

ІЗ НАСТУПНОГО року на всій території Європейського Союзу буде заборонено використання чи не найпоширенішої харчової добавки — E171, або діоксиду титану. Відповідне рішення Єврокомісії базується на наукових висновках Європейського агентства з безпеки харчових продуктів. Згідно з повідомленням на сайті органу, ця речовина не може вважатися безпечною. Вже доведено, що вона генно шкідлива для організму людини. Також цей інгредієнт справляє негативні наслідки для здоров’я «в короткостроковій перспективі», зокрема шкодить кишковій флорі та провокує рак.

Діоксид титану сьогодні застосовується як барвник у багатьох продуктах. Серед них жувальні гумки, цукерки, тістечка, концентровані супи, бульйони, соуси тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
У тіні — десятки мільярдів
Читати
Мабуть, будемо з гречкою
Читати
Декого зобов’яжуть вакцинуватися
Читати
Приладів фіксації більшає
Читати
Штрафи по-новому
Читати
Визначились із пробним ЗНО
Читати
Повертають відібране
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове