Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Доступні ліки: список збільшився

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

1 жовтня перелік фармзасобів, що входять до програми «Доступні ліки» (діє з 2017 року, досі поширювалася на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу), поповнився 183 новими позиціями.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Міністерства охорони здоров’я, додано препарати для лікування діабету І типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки (епілепсія, шизофренія, посттравматичний стресовий синдром, депресія, афективні та невротичні розлади). Їх пацієнти зможуть одержувати в аптеках за стандартною схемою: безоплатно або з певною доплатою. Виписуватимуть і відпускатимуть ліки за електронним рецептом.

Препарати від діабету призначатиме ендокринолог закладу, в якому пацієнт перебуває на диспансерному обліку. Повторний рецепт за складеним фахівцем індивідуальним планом людина вже може отримувати у сімейного лікаря. Подібна схема і для пацієнтів із розладами психіки та поведінки. Спершу потрібно прийти на прийом до свого невролога чи психіатра. Він розробить індивідуальний план лікування та внесе його в електронну систему охорони здоров’я. Адже сімейні лікарі за такими напрямами препаратів не виписують.

Головне відомство у цій царині також спростовує закиди скептиків, що, мовляв, до програми «Доступні ліки» внесено лише найдешевші медикаменти. За повідомленням пресслужби МОЗ, у новій редакції Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню), зазначено 293 найменування, і 119 із них виготовляються за кордоном. Повністю безоплатними для населення є 70 препаратів, із яких 23 — іноземного виробництва. При цьому реєстр лікарських засобів оновлюється двічі на рік. Крім того, судити про ефективність препарату виключно за його вартістю хибно, адже вона залежить від багатьох факторів: інноваційність, масштаб виробництва, логістичні витрати, пропозиція на ринку...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове