Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Насіння Божественне

Антоніна КІЗЛОВА.

22 жовтня (9 жовтня за ст. ст.) православні вшановують святого апостола Іакова Алфеєва (? — близько 65 р.), брата св. ап. і євангеліста Матфея. В списках 12 апостолів, наведених у Новому Завіті, подвижник завжди згадується дев’ятим.

Про життя Іакова збереглося дуже мало відомостей. До того ж нерідко складно розрізнити, чи про нього йдеться в певних житійних творах, чи про іншого тезку, також одного з близьких учнів Христових.

Є згадки про те, що Іаков, як і Матфей, був збирачем податків до скарбниці Римської імперії — окупанта Іудеї. Як і більшість тогочасних митарів, брати навмисно призначали жителям завищені виплати, щоб відкласти частину коштів собі. Коли ж до їхнього міста Капернаум (нині — територія Ізраїлю, збереглося в руїнах) прийшов проповідувати Спаситель, то обоє розкаялися, припинили грішну діяльність і весь свій час присвятили служінню Господові.

Після зішестя на апостолів Святого Духа Іакову випав жереб наставляти у вірі жителів Іудеї, Палестини. Відомо, що угодник зупинявся в Едессі, Тирі, Газі, Елевтерополі (де знайшов найбільшу підтримку населення) і навколишніх містах, мандрував він також Персією та Єгиптом. На своєму шляху Іаков розвінчував ідолів та припиняв ідолопоклонство, молився про зцілення хворих на тілесні й душевні недуги. Серед новонавернених християн здобув шанобливе наймення «Насіння Божественне».

Загинув апостол як мученик. Деякі джерела вказують на його побиття камінням у лівійському м. Мармариці, інші — на розп’яття в м. Острацині, на кордоні між Палестиною та Єгиптом. Автори житій суголосні в тому, що подвижник прийняв смерть без страху і до останнього подиху славив Бога.

Мощі святого було розділено на багато часточок. Так, чесна глава зберігається в соборі святого Марка (Венеція). 1857 р. завдяки посередництву ніжинського грека К. Буби одну з кісточок відкрили для загального шанування в Москві.

Від «святого Якова, коли зима заплакала», українські селяни починають заготовляти дрова. Саме в цей час листяні дерева вже готові до зимового сну. Якщо ж до празника на вишнях іще залишається листя, а кроти цього дня викидають землю з нірок, то приморозки почнуться пізно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове