Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Одна країна — однакові проблеми

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ проблеми не оминають і край. Зокрема, у Смілі попри «оспіваний» владою меморандум опалювальний сезон не стартував. Через це у деяких навчальних закладах міста ухвалили рішення про скорочення тривалості уроків до 35 хвилин. Натомість міський голова Сергій Ананко запевняє, що місто технічно готове до початку опалювального сезону. Все упирається в узгодження «економічної сторони питання». Тим часом КП «Смілакомунтеплоенерго» оприлюднило свій розрахунок нового тарифу на теплопостачання. Він невтішний. Ціна на централізоване опалення для населення збільшилась на 11,24%, для бюджетних установ та інших споживачів — на 105,99%.

Щоб билося серце

У ЛИПНІ поточного року в центрі трансплантації обласного кардіологічного центру провели успішну операцію з пересадки серця 59-річному пацієнту. Чоловік уже вдома, він перебуває під наглядом лікарів та отримує медикаментозну підтримку. Наразі центр трансплантології повідомив про відкриття листа очікування на трансплантацію серця. Стати в чергу на пересадку можуть жителі не лише області, а й усієї країни. В Україні трансплантація серця є безоплатною для її громадян, витрати на цю високотехнологічну операцію відшкодовує держава. Для внесення у лист очікування пацієнту потрібно зателефонувати одному з трансплант-координаторів Черкаського обласного кардіологічного центру, а опісля — пройти обстеження і здати аналізи. Загалом же в регіоні операції із трансплантації органів проводять три заклади: обласна лікарня, кардіологічний центр та онкологічний диспансер.

Успіх приходить до наполегливих

ЯКЩО для міст доставка готових страв додому чи в офіс сьогодні звична річ, то в сільській місцевості до цього тільки починають звикати. Одним із перших таку послугу започаткував Роман Слободян із Бужанки Лисянського району. «Пам’ятаю, як наші мами і бабусі падали з ніг, по кілька днів стоячи біля плити напередодні весілля чи поминок. Тепер ми у визначений час усе доправимо прямісінько до столу, — розповів чоловік виданню «Вісті Черкащини». — Замовляють і з нашого, і з сусідніх районів, буває, і з Київщини».

Ще кілька років тому Роман Васильович працював головним механіком Почапинського цукрового заводу і не думав про кулінарію. Та підприємство знищили, а сім’ю потрібно було за щось утримувати. Чоловік ризикнув і відкрив у приміщенні колишньої колгоспної лазні невеличке молодіжне кафе. Справи пішли вгору, тож вирішив розширити асортимент послуг. Всі продукти — від м’яса до картоплини — власного виробництва. Кухарі Ірина Білоконь та Лариса Лобода можуть приготувати з них усе, чого душа забажає. Ще й у будь-який час, адже в житті трапляються різні форс-мажорні обставини.

Триває оцінювання земельних ділянок

В КРАЇ внесено до Державного земельного кадастру відомості про нормативну грошову оцінку (НГО) землі 205 населених пунктів із 885 адміністративно-територіальних одиниць, зокрема нещодавно внесено іще вісім. Найбільше поновлено оцінку землі на території колишнього Драбівського району — у 34 населених пунктах. Обласне управління Держгеокадастру апелює до територіальних громад прискорити процес, передбачивши для цього в своїх бюджетах кошти. Виконання таких робіт згодом дасть змогу значно наповнити бюджети громад завдяки надходженню податків та орендної плати за використання земель комунальної власності.

Досвід латвійців спонукає до дії

ПЕРЕРОБЛЕННЯ та утилізація побутових відходів є проблемою з вирішенням якої не можна зволікати. Керівництво регіону вивчає досвід зарубіжних країн, де ця справа вже налагоджена. Днями в облдержадміністрації відбулася зустріч із представниками латвійської компанії Eco Baltia vide, яка спеціалізується, зокрема, на збиранні вторинної сировини та її переробленні. До діалогу також запросили владців Черкас, Сміли та Золотоноші. Разом обговорили перспективи будівництва заводу із сортування та перероблення твердих побутових відходів в області. Латвія за останні 10 років зробила потужний прорив у вирішенні проблеми. Сортування відходів — обов’язок кожного латвійця. Сміття переробляють і перетворюють на електроенергію, яка йде на освітлення та обігрівання теплиць холодної пори року. Тим часом в області щороку продукується понад мільйон тонн відходів. Із 21 полігона найбільші — в Черкасах, Смілі, Ватутіному й Умані, і вони вже переповнені.

Захистити бересклет

ПОБЛИЗУ села Пастирське збереглась унікальна рослина, сучасниця мамонта і шерстистого носорога, — карликовий бересклет. Саме туди, в ліс Пастирського, представники Міндовкілля України, Київського еколого-культурного центру і Кам’янського лісгоспу організували експедицію для проєктування заказника з охорони рідкісної рослини, яка занесена до Червоної книги України.

Бересклет так давно живе на Землі, що, за словами екологів, не має сил цвісти — він розмножується тільки вегетативно. В країні цієї рослини практично вже не залишилося. Остання значна ділянка карликового бересклета була зафіксована минулого століття в Чорному лісі Кіровоградської області. Але її знищено суцільним вирубуванням. Тому справжньою сенсацією стало виявлення трьох балок в лісі біля Пастирського, де у великій кількості росте карликовий бересклет. Певне, це найбільша популяція рослини в Україні, а можливо, й у світі.

«Червоний півень» у вирій не відлітає

ЛІТНЯ спека в минулому, проте щодня по кілька разів на тривожні сигнали зриваються пожежні машини і мчать рятувати людей та їхнє майно від вогню. Так, вночі виникла пожежа у житловому будинку у Корсуні-Шевченківському, схоже загоряння трапилося і в Чорнобаї Золотоніського району. Рятувальникам дивом вдалося запобігти, щоб вогонь не поширився на церкву, розташовану неподалік будинку. Пожежа знищила покрівлю площею 30 квадратних метрів.

Люди припускаються необачності, самі накликаючи лихо. Так, у місті Городище загорілося сміття, вогонь охопив прибудову до житлового будинку та сам будинок. Рятувальники 4-ї Державної пожежно-рятувальної частини пожежу ліквідували. Проте вогонь знищив прибудову, побутові та домашнього вжитку речі. Хто заважав господарям прибрати завчасно той непотріб?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове