Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Крушина ламка

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЦЕ — чагарник або деревце родини жостерових. Плодоносить неїстівними ягодами. Висота деревовидного чагарника варіюється від 3 до 7 метрів. Стовбур рослини позбавлений колючок. Він покритий темною корою з гладкою текстурою, яка слугує лікарською сировиною. Зішкрібування зовнішнього шару дає змогу виявити ще один шар кори червоного кольору. Така особливість виділяє її серед інших чагарників. Листя крушини почергове, з дрібнозубчастими краями. Плоди соковиті, кулястої форми з трьома гладенькими насінинами.

Цвіте крушина з травня по липень, трапляються випадки повторного цвітіння в серпні. Дозрівання плодів відбувається до осені, з кінця серпня по вересень включно.

Надає перевагу добре зволоженому ґрунту, тому росте в заплавах річок, на сирих луках і узліссях. Кора крушини корисна тільки після року зберігання. Свіжіша сировина діє жорстко, викликає сильні побічні ефекти.

Вживання свіжих плодів рослини може викликати нудоту і блювоту.

Кору крушини збирають ранньою весною, під час сокоруху. Найкраще заготівлю робити до появи перших листочків: так у рослини буде більше шансів вижити після збору кори. Обраний стовбур зрубують на відстані 15-20 см від землі, підхожі гілки також обрубують. На зрубаному стовбурі роблять кільцеві надрізи на відстані 15 см один від одного й акуратно відокремлюють кору.

Сушать у будь-якому приміщенні або на відкритому повітрі, час від часу перемішуючи для якісного висихання. Почорнілі шматки викидають. Сировина вважається готовою, коли кора починає з тріском ламатися при згинанні. Зберігати можна до 5 років у сухому приміщенні з хорошою вентиляцією.

Перед збором крушини важливо враховувати, що у свіжій сировині міститься франгуларозид. Ця речовина викликає у людини нудоту і блювотний рефлекс. Вживання свіжої кори може спричинити отруєння. Щоб уникнути цього, сировину зберігають близько року перед вживанням або проводять термічну обробку за температури плюс 100 градусів протягом години. Це дозволяє франгуларозиду оксилену перетворитися на глікофрангулін.

Кора крушини має відмінну рису, яка виділяє її серед інших проносних. Її дія на організм починається в товстому кишківнику, де активні речовини уповільнюють всмоктування поживних речовин і сприяють розрідженню калових мас. Кора крушини збільшує об’єм умісту кишківника і подразнює слизові оболонки, тим самим прискорюючи випорожнення. Послаблювальний ефект розтягнутий у часі — він виявляється через 8-12 годин після прийому препаратів рослини.

Разом із проносним ефектом кора крушини справляє противірусну, потогінну, спазмолітичну, протипухлинну дії.

Кора крушини використовується при тривалих закрепах, обтяжених слабким розвитком черевної мускулатури і сидячим способом життя. Застосовується при спастичних колітах і захворюваннях печінки. Властивість її розм’якшувати і розріджувати калові маси допомагає при геморої та інших захворюваннях, пов’язаних із болючим, травмуючим випорожненням. У складі зборів крушина є стимулятором травлення. У комплексній терапії помічна для лікування виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки і від геморою.

Корисна і в гінекології. З її допомогою проводять м’яке очищення кишківника в післяпологовий період.

У рамках народної медицини застосування крушини трохи ширше. Вважається, що кора має потогінні та протизапальні властивості, виводить солі і пісок із нирок.

У відварі допомагає при корості (ванни). Обмивання настоєм місць, уражених екземою, сприяє якнайшвидшому одужанню. Крушина використовується також у складі спеціальних зборів як засіб від глистів.

Рослина входить до більшості зборів і чаїв для схуднення. Також вона застосовується окремо, зважаючи на її послаблювальну дію і здатність м’яко очищувати кишківник.

Кору крушини долучають до зборів для очищення організму від токсинів. Зовнішньо помічна при лікуванні фурункульозів, багатьох інших захворювань шкіри, які супроводжуються запаленнями. А також для усунення набряків. Її з обережністю використовують для профілактики сечокам’яної хвороби, проте це необхідно суворо погоджувати з лікарем.

Для лікування шкіри кора крушини використовується як ефективний засіб у боротьбі з рожевими вуграми. Разом із протизапальною і регенеруючою діями препарати з неї мають позитивний уплив на тонус шкіри і перешкоджають утворенню зморщок. Завдяки цьому їх застосовують у виготовленні засобів для омолодження шкіри обличчя. Також слугує як барвник для волосся для отримання темно-червоного або темно-золотистого відтінку. Приймати крушину не можна при вагітності, годуванні грудьми, при кровотечах, ентеритах, здутті живота, пухлинах, а також дітям до 12 років. Препарати рослини заборонені при закрепах неврогенного та ендокринного походження, гострих гарячкових станах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове