Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Увага — карантин!

Запоріжжя «червонозонне»: колапс

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Цьому обласному центру, вочевидь, хоч «червона» зона, хоч «у смужечку», однак «фіолетово»! Після чергового посилення карантинних обмежень, які офіційно почали діяти з понеділка, а направду мали б бути запроваджені раніше, Запоріжжя накрив справжній колапс. Передусім транспортний.

ВРАНЦІ у робочі дні на зупинках, зокрема у «спальних» районах, збирається по сто-двісті людей, які штурмують маршрутки і муніципальний транспорт. Проклинаючи разом із ковідом порядки у місті, його жителі ловлять попутний транспорт. Перед «почервонінням» проблем не було: набивались, як оселедці, в ті самі маршрутки — в тисняві, може, в обнімку з «ковідними», зате їхали! А тут сарафанне радіо швидко передає — «на лінії — контроль», що може скінчитися спустошенням кишень водіїв штрафами. Тож вони незворушно, мов сфінкси, сидячи за кермом, беруть пасажирів лише на сидячі місця. Це ж іще поки що не вимагають довідок про вакцинацію, ПЛР-тестів… Утім, нові обмеження не за горами.

Проїхався громадським транспортом і чиновник, що виконує обов’язки міського голови. Вражений, написав на сторінці в мережі: «…особисто перевірив, як водії та пасажири дотримуються протиепідемічних вимог. Так от: ніяк! У маршрутках — натовп, водії пропускають пасажирів не за кількістю сидячих місць у салоні. І люди через одного — без масок! Так надалі не може тривати. Ви просто змушуєте нас ввести жорсткі обмеження!»

Вичитавши містян, пообіцяв створювати мобільні групи, які регулярно перевірятимуть ситуацію у громадському транспорті. Тих водіїв та пасажирів, які порушують вимоги, настрахав штрафами. Ну і що? Транспорту на маршрути не виходитиме більше, кількість людей, які поспішають щоранку на роботу, не зменшується. Звісно, медики стверджують, що десять тисяч кроків щодня убезпечують од багатьох недуг, проте далеко не кожна працююча людина може дозволити собі перед роботою шість кілометрів «прогулянки» містом! Якби міські чиновники замість комфортних автівок добиралися разом із жителями громадським транспортом, то про подібні колапси, можливо, ми забули б іще до всіх локдаунів.

Похопилися й обласні посадовці. Відвернувши свою увагу від «айдентики» й замуровування в бетон Хортиці та запустивши шалене лазерне шоу, котре відлякує з острова птаство, яке збирається на гніздівлю, щоб пережити прийдешню зиму, чиновники побачили, що й у людей багато проблем. І що вони щодня вмирають у реанімаціях: сукупно на початку тижня в області було зафіксовано 2923 летальні випадки від COVID-19 серед мешканців Мелітополя, Бердянська, Енергодара, Запоріжжя, Запорізького, Василівського, Бердянського, Пологівського, Мелітопольського й інших районів. Вражають і щоденні цифри захворюваності — тисяча й більше осіб. Уже зрозуміло, що єдиним дієвим засобом боротьби з коронавірусом є щеплення. В Запоріжжі відсоток вакцинованих людей є надто мізерним, що і дозволяє вірусу розгулятися.

Але людина так влаштована, що хреститися починає тільки з насуванням біди: вже першого дня «червоної» зони до лікарень і пунктів щеплення вишикувалися неймовірні черги. Чиновники швиденько оголосили про відкриття трьох нових пунктів вакцинації. Чому було не зробити цього заздалегідь, планомірно, враховуючи велику кількість охочих саме восени провести профілактичні засоби задля збереження здоров’я?

Перебування в зоні особливої карантинної уваги висвітлило чимало інших гострих проблем буття містян. У вихідні взялися за тотальні перевірки й фахівці Держпродспоживслужби разом із поліцією: пройшлися по 756 громадських закладах торгівлі та громадського харчування і з’ясували, що половина з них працює, порушуючи карантинні вимоги.

Про свідомість запоріжців годі говорити, це окрема тема. Але люди, переживаючи екстрим, поволі починають прокидатися. Свіжий приклад: через відсутність маски водій маршрутного таксі відмовлявся везти чоловіка. Впертюха почали вмовляти пасажири, навіть запропонували йому маску, але він надіти її відмовився. Розпалився скандал, зрештою люди примусили вийти непоступливого з маршрутки. Йдемо карантином далі. Завдання — перебути з найменшими втратами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове