Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Скільки тієї зими?

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Є на Дніпропетровщині чимале селище Підгороднє, центр Підгородненської територіальної громади. Щойно тамтешня комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій оголосила у своїх межах надзвичайний стан місцевого рівня.

ЩОПРАВДА, цим рішенням вона викликала пристрасну суперечку, оскільки виявилося, що не слід плутати надзвичайний стан із надзвичайною ситуацією. Перший оголошується тільки указом президента з неодмінним затвердженням потім Верховною Радою. Інша річ надзвичайна ситуація: запроваджується вона зазвичай Кабінетом Міністрів, але в деяких випадках і місцевою владою також. Якщо остання, певна річ, у критичні та загрозливі моменти турбується про свій народ.

Мешканці Підгороднього погодились — нехай у них буде надзвичайна ситуація. Не стримавшись, однак, заявили, що становище, в якому вони опинились, і до надзвичайного стану в усій країні може призвести. А в межах області й поготів. Адже на позачерговому засіданні згаданої комісії голова ОТГ Андрій Горб поінформував, що селище-місто, зокрема соціальної і бюджетної сфери, наразі залишаються без гарантованого забезпечення природним газом. А це загрожує не лише здоров’ю місцевого населення, а «і їхньому життю». А також «може завдати непередбачуваних наслідків та значних матеріальних збитків».

Тим часом областю ширяться чутки, начебто у Підгородньому поквапилися поперед батька в пекло. Варто, мовляв, дочекатися зими, а тоді «якщо що, то й бити на сполох». Жителі громади з такою позицією рішуче не погоджуються. Є давно перевірена українським людом істина: готуй сани влітку, а воза взимку.

Тим паче, що бідою вже пах-не. У Підгородньому з 18 жовтня школярів перевели на дистанційне навчання. В Нікополі учнів молодших та середніх класів достроково відпустили на осінні канікули. В обох випадках не через пандемію, а тому, що в школах холод: нема газу, аби їх опалювати. А обласна влада та її служби тільки тепер голос подали. Переживання, мовляв, зайві, просто ще не встигли підписати договори на постачання блакитного палива. І відразу посадовці уточнили: на підписання знадобиться не менше місяця. А потім що, скільки тієї зими, чи як?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове