Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

А тепер — смарт-парламент

Марина ТІШКОВА.

Бюджетний процес у розпалі: в середу почався розгляд поправок до проєкту головного кошторису країни на наступний рік. Загалом розглянуто сім законопроєктів, ухвалено чотири закони.

«БЮДЖЕТОМ інвестицій у майбутнє» назвав найважливіший для нас усіх документ міністр фінансів С. Марченко (опозиція, щоправда, підправила: «В майбутнє однієї людини» з ініціалами В. З., також «бюджетом крайньої бідності» та навіть «катастрофи», якого не було «за жодної влади»). Пропозицій до нього надійшло 3284, із яких бюджетний комітет рекомендував врахувати 1501 і доручити уряду підготувати до другого читання пункти щодо підвищення соцстандартів. Голова Рахункової палати В. Пацкан у виступі наголосив, що під час аналізу проєкту держбюджету-2022 було знайдено додаткові доходи в сумі майже 33 млрд грн, отож він сподівається на їх урахування в остаточній редакції. Очільник цього органу також рекомендував уряду приділити увагу формуванню видатків на виплату пільг і субсидій, збільшенню фінансування Пенсійного фонду. При цьому В. Пацкан заявив, що, як і в попередні роки, у проєкті-2022 пропонується зупинити дію окремих показників, зокрема рівня дефіциту і надання державних гарантій, а це — порушення Бюджетного кодексу і Регламенту ВР. Постанову з пропозиціями та висновками ухвалили за основу, розгляд поправок триває.

Прийнято зміни до статусу Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Нагадаємо, Конституційний Суд торік восени визнав неконституційною чинну процедуру призначення очільника бюро, згідно з якою це робив одноосібно президент з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією. Повноваження з призначення на посаду та звільнення директора НАБУ передали уряду. Також ухвалено три закони, які стосуються посилення незалежності Нацбанку, необхідні для співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

Було обрано й першого заступника Голови ВР. Ним став «слуга» О. Корнієнко, за якого проголосували його однофракційники та члени депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє». Він із листопада 2019 року очолював партію «Слуга народу». Яскраво запам’ятався суспільству скандалом під «кодовою» назвою «корабельна сосна», коли у Миколаєві з головою фракції «слуг» Д. Арахамією обговорював, як згодом з’ясувалося, потенційних кандидатів жіночої статі в мери та у списки партії на місцевих виборах. Гадаючи, що камера вимкнена, державні діячі масно жартували про жінок і Президента В. Зеленського, якому одна з них, на їхню думку, вельми сподобалася б. О. Корнієнко під час виступу в процесі обрання заступника Голови ВР церемонитися не став і заявив, що для побудови «смарт-держави для нас та наших дітей» потрібен і «смарт-парламент» (що б це не означало), й аби такого досягти, треба реформувати регламент «прямо завтра, не зволікаючи, не відтягуючи і не забовтуючи питання в різних робочих, псевдоробочих групах», також підвищити якість законопроєктів (це вже по ділу) і відрегулювати парламентську етику та депутатську поведінку. Цікаво, кого за приклад буде брати?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове