Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

У кого сила — за тим і «правда»

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Директор дослідного господарства «Іванівка» НААН України Андрій Скварський вимагає від правоохоронців зупинити рейдерів.

Комбайни збирають урожай під прикриттям спецпризначенців, котрі виводять із поля «зайвих».

У Борзнянській територіальній громаді відсторонений від посади колишній директор дослідного господарства «Іванівка» Національної академії аграрних наук (НААН) України, що розташоване в селі з однойменною назвою, Микола Половік із допомогою чоловіків спортивної статури захопив контору й силоміць вивів звідти чинного директора Андрія Скварського. Коли той наступного дня спробував було увійти до приміщення, то наразився на опір найманців. Сам же Микола Половік із частиною молодиків забарикадувався в конторі. Присутні тут працівники поліції мляво спостерігали за марними спробами Андрія Скварського потрапити на своє робоче місце.

Рік без зарплат і 90 мільйонів боргу

МИКОЛА Половік керував держпідприємством останні шість років. За словами працівників, увесь цей час господарство занепадало, вони не одержували зарплати, батракуючи, немов раби. Натомість частину земель обробляли вихідці з Кавказу. «Паїв нема, зарплати нема, а чужинці забрали землю і за рахунок цього живуть», — обурюється одна з працівниць. Інша додає: «Ми рік сидимо без зарплати. Рік! У нас діти, сім’ї, всі ми хочемо їсти».

Ольга Прокопенко донедавна працювала на підприємстві головним зоотехніком. 9 вересня вона розрахувалася з роботи. «У мене заборгованість із зарплати — 90 тисяч. Одержу я ці гроші чи ні, невідомо, — гірко каже жінка. — Борги тут — це звичне багаторічне явище, директор завше відповідав, що коштів нема». «Зарплату як видає, то дивиться, кому платити, а кому — ні», — додає інша жіночка.

Андрій Скварський показує контракт, підписаний між ним і керівництвом Аграрної академії до 2024 року. А також наказ про своє призначення директором. «Академія поставила мене для наведення порядку, оскільки попередній керівник загнав господарство у борги, — пояснює Скварський. — Я виконував обов’язки директора з 10 серпня, потім виграв конкурс, і 27 вересня НААН України підписала зі мною контракт на три роки. Господарство я отримав у жахливому стані. Заборгованість сягає понад 90 мільйонів гривень, із яких 30 мільйонів — це податки і борги із зарплати, а 60 — зобов’язання перед кредиторами. Частина з них фіктивна».

За словами Андрія Скварського, проти попередника порушено низку кримінальних проваджень. Починаючи з серпня цього року прокуратура безрезультатно розшукувала його та намагалася вручити підозру — аж поки не настав час збирати соняшник та кукурудзу.

Екскерівник прибув із рішенням харківського суду про своє поновлення на посаді як виконувача обов’язків. Із цим документом він зайшов на підприємство у супроводі воєнізованої охорони. «Сьогодні основне завдання Половіка — поспіхом зібрати врожай і вивезти за межі господарства», — переконаний Андрій Скварський.

Під прикриттям поліції

ЯКЩО попередньому директорові вдасться реалізувати накреслений сценарій, то чинний фактично зайде на підприємство, яке матиме 90 мільйонів боргу, але не матиме збіжжя. Де-факто можна говорити про неминуче банкрутство. При цьому прокуратура, незважаючи на порушені провадження, не намагається вручити Половіку підозру і робить вигляд, що його нема.

Натомість поліція діє за чіткими вказівками. От тільки чиїми?.. Скажімо, начальник Ніжинського райвідділу Володимир Духно, який тільки ввечері прибув на місце протистояння, наказав скласти адмінпротокол на Андрія Скварського за те, що той викликав пожежників, аби завадити спалюванню документації: за словами директора господарства, він бачив, як на другому поверсі в одній із кімнат ішов густий дим.

Після прибуття поліції територію довкола контори розчистили від «зайвих», однак саме приміщення від тих, хто його захопив, не звільнили. Найманці ж перемістилися на ночівлю в гуртожиток господарства. Андрія Скварського на робоче місце так і не допустили. Микола Половік своєю чергою відмовився щось коментувати і наказав охороні зачинити перед журналістами двері. Хоча було б цікаво почути версію попереднього директора, як на 4,5 тисячі га родючих земель за наявності 200 свиней і 400 голів ВРХ можна загнати підприємство у збитки…

Вже наступного дня поліцейські та молодики перейшли до активної фази. Під прикриттям спецпризначенців КОРД комбайни розпочали збирати соняшник і вивозити збіжжя фурами з одеськими та київськими номерами у невідомому напрямку. Хоча напередодні начальник поліцейського відділу пояснював, що, згідно з рішенням суду, в рамках провадження на 4 тисячі гектарів землі накладено арешт і врожай можна збирати виключно у присутності спеціальної комісії НААН України. Останню, звісно, ніхто не кликав. Кажуть, суд начебто зняв арешт з урожаю. Разом із тим не відомо, куди та в якій кількості попрямує збіжжя. Вочевидь, побоювання Андрія Скварського таки справдились.

Влада в курсі, проте мовчить

ХОЧ ЯК ГІРКО, але рейдерські атаки на підприємства стають звичним явищем для Чернігівщини. Силовики або займають нейтральну позицію, як це було нещодавно в Семенівській громаді, коли крадіжку врожаю забезпечували тітушки, або ж відкрито переходять на бік рейдерів, як це відбувається на землях «Іванівки». Або ж інкримінують абсурдні кримінальні провадження, щоб заблокувати роботу підприємства, що ми спостерігаємо останнім часом на ДП «Чернігівторф». Створюється стійке враження, що в регіоні абсолютно відсутня будь-яка законність. У кого сила — за тим і «правда»! Все, як за феодалів.

Голова Чернігівської ОДА — це представник уряду та президента, що уособлює центральну владу в регіоні, тому дуже прикро, що він допускає подібні конфліктні ситуації в прикордонній області. Ще за попередника Валерія Куліча в облдержадміністрації діяв антирейдерський штаб, куди входили не корумповані силовики, а знані сільськогосподарські виробники та поважні представники фракцій облради. Цей штаб успішно погасив кілька значних конфліктів ще на стадії їх зародження.

Що мав би зробити В. Чаус, теперішній голова ОДА? По-перше, терміново скликати антирейдерський штаб, заборонивши будь-які дії зі збору та вивезення врожаю до врегулювання ситуації. По-друге, у випадку з державними землями запросити представників Національної академії аграрних наук, аби остаточно поставити крапку з кадровими рокіровками тощо. По-третє, дати доручення відповідним відомствам провести розслідування щодо природи походження боргів у господарства. З ким укладені угоди на суборенду землі? Чому прокуратура й досі не вручила підозри колишньому директору? А найголовніше — Чаус мав би подати чіткий сигнал усім, хто намислив у злочинний спосіб нажитися за рахунок інших. Але нічого цього нема. Рейдерство процвітає, а очільник області інспектує «Велике будівництво», яке його жодним чином не стосується.

Показово мовчить і народний депутат Анатолій Гунько, на чиєму окрузі розташоване підприємство. Анатолій Григорович дистанціювався від протистояння, вдаючи, що нічого не відбувається. Чому вдаючи? Бо наприкінці липня Гунько проводив зустріч із працівниками господарства й обурювався ситуацією. Дослівно: «Фактично підприємство не функціонує, люди сидять без зарплат по пів року, а землю, яка йому належить, обробляють приватні особи за неправомірними договорами… Дослідна установа вже заборгувала Борзнянській громаді майже 2 млн грн податків і ще більше має боргів із зарплат! Є працівники, які вийшли на пенсію, проте за них і досі не перерахували внесків до Пенсійного фонду за 2014-й, 2019-2021 роки, і вони отримують менше. А деяким зарплату взагалі видавали телятами!».

Отакої! Отже, нардеп у курсі всіх подій. Ба більше: він звинувачує — і не безпідставно — тодішнього керівника Миколу Половіка у злочинній діяльності. В лютому цього року слідче управління поліції області порушило кримінальне провадження стосовно посадових осіб дослідного господарства «Іванівка» за фактом розтрати бюджетних коштів на загальну суму майже 2,7 мільйона гривень. «Вони укладали ряд договорів поставки з ознаками фіктивності; за змовою з приватними особами обробляли земельні ділянки підприємства без документів (хоча навіть із документами не мали права!); у результаті — занижували врожайність, — закидав тодішньому керівництву А. Гунько. — Що маємо? Люди сидять без зарплат, громада не отримує надходжень, страждає державний бюджет, поки керівництво установи наживається на неправомірних угодах! Я готую звернення до прокуратури щодо надання цих договорів оренди».

Народний депутат анонсував і навіть зареєстрував постанову про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції на держпідприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук, і цю поставу підтримав профільний комітет. Утім, до завершення діло не дійшло. Договорів оренди ніхто так і не побачив, як, власне, і нардепа, котрий обіцяв селянам залагодити ситуацію та побороти корупцію на підприємстві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проблеми ще й з електрикою
Читати
Небезпека посилюється
Читати
Підтримка для меліорації
Читати
Змушені сидіти вдома
Читати
Поживилися під час чуми
Читати
Розум і наполегливість
Читати
Iнфекція в їдальнях
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове