Архів
П’ятниця,
22 жовтня 2021 року

№ 77 (19925)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Фейлетон

Яйця від «бацьки»

Гервасій ЛЮШНЯ.

ПІВНІ кукурікають, як і перше, і кури квокчуть знайомими голосами, і яєчня на салі пахне по-нашому, а щось воно не так — не туди.

Може, через те, що Курочка Ряба, хай і тимчасово, припинила нести золоті яйця, а мишка до простих, до того ж із одним жовтком, більше не виявляє жодного інтересу? А може…

Пригадалася із цієї оказії гумореска Остапа Вишні «А куди американське?». Ось уривочок із неї:

«По зоопарках у маршаллізованих країнах діткам показують двох чудесних птахів у клітці — півня й курку.

— Оце, дітоньки, ті пташки, що несли колись такі собі біленькі кругленькі яєчка! Із яєчок знову вилуплювалися пташенятка-курчатка, жовтенькі та пухнатенькі, і ми їх кликали отак:

— Ціп-ціп-ціп!

— А тепер, дітоньки, яєчка замінив яєчний порошок…

— А хто яєчним порошком несеться? — запитує кучерява дівчинка.

— Виростеш, доню, сама тоді взнаєш! — озираючись на всі боки, відповів екскурсовод».

У нас до такого ще, здається, не дійшло. А от коли Україна стане, як замітив Остап Вишня, «маршаллізованою», себто переставить всі пташники і курники на західні ринкові, то, можливо, наші допитливі діти дізнаються, «хто яєчним порошком несеться».

А тим часом маємо знакову звістку: Україна вперше за роки незалежності у липні-серпні цього року імпортувала харчові яйця з Білорусі.

Оце так! Мабуть-таки, має рацію академік Я. Кудкудакало, котрий дослідив і зробив далекосяжний висновок: кури в неволі несуться набагато продуктивніше, ніж в умовах ринкової демократії. І в якої пташниці повернеться язик назвати «бацьку» всієї Білорусі Аляксандра Лукашенку ворогом свого народу?..

Із точки зору курячого сідала і відра з пшоном — таки так. «Бацько», у країні якого і кури несуться, і півні на всю Європу піють, — таки так. А як бути нам, де такого продовольчого провідника нації поки що нема і поки що не передбачається?.. Що робити? Кого звинувачувати — мишку, що «бігла-бігла, хвостиком зачепила і…»?

Про це поки що ніхто — ні-ні. Навіть «слуги народу» півнячого роду.

Але ж кому від цього легше? І чи те «ні-ні» — найліпший вихід із ситуації, аби яйценосна Україна в недалекому майбутньому залишилися без власних (поки що курячих) яєць?..

Півні на все своє натхненне горло Париж будять, а в тому ж Крижополі гнізда порожні. І це ще не вечір, а лише ранок.

«Галузь птахівництва збиткова вже два роки, і наслідки цього для ринку кричущі, — констатує факти Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України», слова якого передає agrotimes.ua. — Закрилося понад 30 підприємств із виробництва яєць, більш як 9 підприємств із виробництва м’яса птиці. За два роки поголів’я скоротилося на 11 млн голів. Виробництво м’яса птиці скоротилося на 40 тис. тонн від початку року. Виробництво яєць — на 3 млрд штук, що становить чверть від обсягу виробництва у 2020 році».

Як той казав, наші Рябі — уже не кури-несучки, а чортзна-що — ні яєць, ні окосту, ні пір’я…

«Ще не вечіррр!» — співають талановиті, як наші урядовці і депутати, українські півні.

Галагани мають, напевне, на увазі те, що зниження цін на корми, навіть із рекордним цьогорічним урожаєм, не відбудеться, з яких би європейських сідал наші роздержавлені галагани не співали.

«Ми бачимо ціни на електроенергію, на газ, — каже Сергій Карпенко. — Чи є в держави підстави підвищувати рівень оподаткування за таких умов? Зрозуміло, що ні, — це лише поглибить кризу. Зокрема, вилучення птахівників із переліку платників єдиного податку IV групи передбачено законопроєктом №5600».

Один розчерк яйценосного пера — і гуляй, Ряба!

Так то воно так, тільки кому на руку (чи лапу) такі повальні курячі танці? Головному півневі в курятнику чи зголоднілій, навіть коли сита, «слузі народу» лисиці?

На думку виконавчого директора асоціації «Союз птахівників України» Сергія Карпенка, внаслідок такої новації знову скубтимуть не стільки курей, скільки народ: «Ми передбачаємо, що ціни на м’ясо птиці, на яйце зростатимуть. Враховуючи навіть те, що удвічі збільшиться нормативна грошова оцінка землі (якщо таке рішення ухвалять), це спричинить певне зростання цін на продукцію рослинництва».

Вся надія тепер, виходить, — на «бацьку»? Бо й справді: у «бацьки» і півні веселіше, ніж наші, піють, і кури несуться по-людськи, і яєць вистачає як для народу, так і для його (білоруських, зрозуміло) слуг.

Версія для друку          До списку статтей

Народ скаже, як зав’яже

 Юрій ВЛАСІЙЧУК.

с. Малятинці

Кіцманського району

Чернівецької області.

Поки грубе всохне, то худе здохне.

У ворожки правди трошки.

Хто прославляє своє ім’я, той втрачає його.

Хто вміє чекати, до того все приходить вчасно.

Хто має, тому дається.

З доброї губи і добре слово.

Не вирішуй довго. Часу на роздуми не позичиш ні в кого.

Не вір. Влада не дівка, а відьма, яка паразитує на тобі.

Не проси, а вимагай дбати про тебе, бо не влада тебе обирала, а ти її.

Життя твоє, день твій нинішній.

Лякана ворона й куща боїться.

Скриня, а як єдина крупа, то і бідному не біда.

Якщо не знаєш, що робити, роби хоч те, що можеш.

Якщо боїшся щось робити, не роби.

Не примушуйте інших служити вам задурно, це завжди дорого обходиться.

 

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове