Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Дотримуйтеся правил добросусідства

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Не пощастило нам із сусідами на дачі — мало того, що всі їхні будівлі та насадження попри норми розташовані на межі з нашою земельною ділянкою, так іще восени під гучний шансонний акомпанемент спалюють листя і всілякий мотлох, задимлюючи все довкола. Моя дружина має бронхіальну астму, тому щоразу спішно збираємось і, прихопивши маленьких онучат, їдемо десь погуляти. І так усі вихідні дні, хіба що дощова погода стає нашим сусідам на заваді. Намагалися поговорити, пояснити, та де там — все намарне», — жаліється Василь У. з Фастівського району Київщини.

ЗА ЗАКОНОМ власник земельної ділянки вільно обирає, як її використовувати. Але трапляється, що його спосіб чинить негативний вплив на сусідні ділянки. Тому у Земельному кодексі України чітко визначено обов’язок дотримання добросусідських відносин, повідомляє сайт Мін’юсту.

Зміст добросусідства розкривається у статті 103-й Земельного кодексу України і полягає в тому, що власники та землекористувачі земельних ділянок мають обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шум тощо). Сусіди зобов’язані здійснювати будь-яку дозволену діяльність на своїх ділянках, не порушуючи права на землю один одного, та неухильно дотримуватись законодавства про охорону земель.

Зведення занадто високої споруди чи такої, що дуже близько розташована до межі із сусідньою земельною ділянкою і перешкоджає доступу сонячного світла, внаслідок чого пригнічується ріст овочів, фруктів, ягід, що ростуть у сусідів; неприємні запахи, які поширюються на сусідні земельні ділянки в зв’язку з утриманням худоби чи птиці; спалювання листя, сміття, яке призводить до забруднення повітря на сусідній ділянці; використання технічних засобів (магнітофонів, пилорам, верстатів тощо), які через високу гучність спричиняють шумове забруднення, — це типові приклади порушення правил добросусідства, за які передбачена адміністративна відповідальність.

Часто трапляються ситуації, коли власники чи землекористувачі самовільно знищують зелені насадження (відрізають корені дерев, кущів), які проникають на їхню земельну ділянку із сусідньої, не думаючи про правомірність та законність таких дій. Проте так чинити можна лише тоді, якщо таке «проникнення до вас рослинності» заважає використовувати вам свою земельну ділянку за цільовим призначенням. У всіх інших випадках це незаконно! Порушнику доведеться понести цивільну та адміністративну відповідальність: відшкодувати в повному обсязі шкоду, завдану майну іншої особи, та ще й сплатити штраф.

Тому під час використання земельних ділянок сусідам необхідно пам’ятати: насамперед — не посягати на чужу землю, по-друге, без дозволу не переходити межу між власною та сусідньою ділянками, а по-третє — підтримувати в належному стані встановлені межові знаки.

Відповідно до статті 158-ї Земельного кодексу України, органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори, що стосуються додержання громадянами правил добросусідства. Тому, якщо ваші сусіди в добровільному порядку не дотримуються чинних норм, ви маєте право подати заяву до сільської, селищної або міської ради, аби примусити їх виконувати зазначені вимоги. Така заява розглядається у тижневий строк із дня її подання з участю зацікавлених сторін. За наслідками розгляду заяви приймається рішення, де і зазначається порядок його виконання.

Якщо ж ви не згодні з рішенням органу місцевого самоврядування, то його можна оскаржити у судовому порядку. Для того щоб звернутися до суду, необхідно зафіксувати порушення вашого земельного права. Це здійснюється органами Державної екологічної інспекції України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, експертами. Своєю чергою, залежно від видів порушення, доказами будуть акти перевірок, висновки експертів, показання свідків тощо. Ці та інші докази, а також документи, які посвідчують право власності або право користування земельною ділянкою, разом із позовною заявою подаються до суду за місцезнаходженням земельної ділянки.

Та все ж застерігаємо: щоб сусід не став вашим ворогом, залагодьте з ним конфлікт. Намагайтесь спершу спробувати домовитися по-доброму. Важливо при цьому бути максимально коректним. Звертайтеся до органів місцевого самоврядування тільки в крайньому разі, коли вже всі заходи впливу застосували. Але пам’ятайте, що така форма врегулювання конфліктів нікому не сподобається і, найімовірніше, спричинить напружені стосунки між вами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове