Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Трагедія

Гралися, залізли в скриню...

Микола МОСКАЛЕНКО.

НЕ ПЕРЕДАТИ словами, яке горе трапилося в одній родині з села Нікольське Волноваського району на Донеччині. Там поховали двох дітей, рідних 10-річну сестру та її 7-річного брата, які загинули за трагічних обставин.

Це трапилося у вихідні, коли дітям не треба було йти до школи. Того дня ще на світанку їхні мати і батько разом із другими односельцями поїхали на польові роботи зі збирання картоплі у фермерське господарство іншого села. Це за 30 кілометрів од їхнього дому.

Діти залишилися самі вдома. Турботливі батьки заздалегідь наготували їм їсти, ще звечора попередили про свій від’їзд та наказали сидіти в хаті, нікуди не відлучатись із дому. Доньку Аню залишили за старшу, щоб та наглядала за братом Мишком. Обоє діток були слухняні, у них був заряджений мобільний телефон, тож дорослі були певні, що зв’язатися з малечею при нагоді впродовж дня не буде проблемою і що залишають сина і дочку у повній безпеці…

Тим часом діти, так зараз припускає слідство, прокинулись, встали, поснідали. Десь годині о 10-й їм перший раз зателефонували батьки, щоби дізнатись, як у малечі справи. Побалакали. Все, кажуть, було гаразд. Потім діти, мабуть, вирішили звично погратись у схованки. В одній із кімнат їхньої хати стоїть добротна старовинна дерев’яна скриня. Вона передавалася в цій сім’ї з покоління в покоління, як сімейна реліквія, жіноче придане. Не довго думаючи, сестричка з братиком одразу вдвох і забралися туди, ще й причинили за собою кришку. Проте відкрити її вже не змогли, бо коли кришка опустилася, зовні спрацював замковий механізм: клямка від навісного замка якось так зіскочила, що потрапила одразу у два залізні ковані вушка-тримачі, наглухо закривши скриню.

За кілька століть дерево у ній ніде не розсохлося, не потріскалося. Ще й кришка щільно прилягає. Так що повітря в скриню практично не надходило. Малюки просто задихнулися у цій темній пастці…

Через годину після першого дзвінка батьки знову зателефонували додому. Проте цього разу трубку ніхто з дітей не взяв. «Негайно повернутися додому за 30 кілометрів вони не могли. Довелося працювати і чекати вечірню розвозку», — пояснив староста села Микола Кондращенко.

Батьки повернулися додому вже над вечір, але дітей у будинку не знайшли. Гукали їх і в хаті, і на вулиці — марно. Стривожена мати, недовго думаючи, зателефонувала в службу «102». Особовий склад поліції було піднято по тривозі. Прибулі правоохоронці та місцеві жителі стали шукати дітей в окрузі. Обійшли всі закапелки села — марно. Де тільки не шукали дітей: і на автостанціях, і на залізничних вокзалах, було прочесано лісосмугу, оглянуто берег річки, опитані жителі села, перевірені недобудови і закинуті будівлі…

Службовий собака весь час повертався у двір, немов підказував, що діти десь тут. Поліцейські почали знову ретельно оглядати приміщення і в старій скрині виявили два вже бездиханні тіла. «Причина смерті — асфіксія внаслідок браку кисню», — такий висновок судмедексперта.

Батьки вбиті горем, їм можна тільки поспівчувати. Вони отримали жорстокий урок, чому неповнолітніх дітей, надто ще таких малих, заборонено лишати вдома самих. Бо у такому віці небезпека загрожує навіть у власній хаті.

У поліції закликають усіх батьків берегти своїх дітей і запобігати трагічним ситуаціям. Нагадаємо, в інших областях теж траплялися трагічні інциденти з дітьми, залишеними без нагляду дорослих. Неподалік Житомира через пожежу на сіннику загинув шестирічний хлопчик, а в Дніпропетровській області потонув хлопчик, що гуляв сам біля водойми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове