Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Утримувати худобу дедалі важче

Тетяна ПАНАСЮК.

ЖИВА маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій агрофірмами та населенням у січні — липні, становила 50,1 тисячі тонн, що на 5,7% більше, ніж за торішні сім місяців. Про це повідомило обласне управління статистики. Причому сільгосппідприємства наростили виробництво м’яса на 17,5% — до 26,8 тисячі тонн, а населення, навпаки, скоротило показники на 5,3% — до 23,3 тисячі тонн. Молока в краї надоїли 388,8 тисячі тонн — на 1% більше, ніж за цей період торік. Із них від господарств населення надійшло 276,9 тисячі тонн (падіння на 1,1%), від агрокомпаній — майже 111,9 тисячі тонн (зростання на 6,6%).

Запрошують на проживання

У СЕЛІ Зоряне Віньковецької ОТГ мешкає близько 700 осіб. Чимало молоді виїхало, дітей небагато. Щоб дати поштовх для розвитку, громада села запрошує до себе на постійне проживання тих, хто потребує житла і готовий господарювати. Пропонують для заселення майже 20 хат. У пріоритеті — багатодітні родини.

«Хочемо, щоб село ожило, у ньому побільшало мешканців, — каже місцевий староста Володимир Мінзілевський. — Хати пропонуємо хороші. Десь невеликий ремонт, може, й треба зробити, але вони повністю придатні для проживання, можна одразу вселятися».

Один із таких будинків уже обживає багатодітна сім’я переселенців зі сходу країни. Майже п’ять років вони тулилися в одній кімнаті. Тепер мають відремонтовану хату із чотирма спальнями та 40 сотками землі.

За словами старости, робота для нових зорянців знайдеться. Тим більше, що громада працює над створенням фермерського господарства з вирощування ягід та городини.

Без кисню медикам не впоратись

СИТУАЦІЯ із захворюваністю на коронавірус у регіоні погіршується: протягом місяця майже вп’ятеро зросла кількість недужих на COVID-19, збільшується число інфікованих дітей. Тим часом, за словами очільника Славути Василя Сидора, міська лікарня, яка є однією з опорних у наданні меддопомоги коронавірусним хворим, досі не забезпечена компресорною кисневою станцією. «Попередньо на рівні держави та області було задекларовано, що Славутській міській лікарні буде виділено фінансування на закупівлю обладнання для забезпечення хворих киснем. Вже мала розпочатися тендерна процедура, виготовлення проєктної документації. Втім, питання досі залишається невирішеним, — б’є на сполох В. Сидор. — Якщо питання зі встановленням компресорної станції не буде вирішено, а держава не забезпечить безперебійне постачання кисню, то медики будуть безсилі у лікуванні цієї страшної хвороби»

Корови на «Каруселі»

АГРОФІРМА «Перлина Поділля» на тваринницькому комплексі в селі Гулівка встановила доїльний зал типу «Карусель». Таку назву це обладнання світового класу отримало за зовнішню схожість із популярним атракціоном. За словами завфермою Сергія Бегала, технологічне оновлення прискорить доїння, дасть можливість легко й швидко збирати високоякісне молоко.

«Перлина Поділля» займається рослинництвом та молочним тваринництвом. Молочне стадо представлене голштинською та українською червоно-рябою породами. Загальне поголів’я — 2400 тварин, серед них дійних корів — 1143 голови. Уся молочна сировина, яка виробляється на підприємстві, — екстракласу, відповідає європейським стандартам та реалізовується на Тернопільський молокозавод.

Над лісистістю ще треба працювати

ЗА СЛОВАМИ начальника облуправління лісового і мисливського господарства Петра Пешка, тутешні лісгоспи нині є одними із найкращих у країні. Так, за пів року відтворено насадження на площі понад 660 га, проведено заходи із формування молодняків на 1115 гектарах, заготовлено 263 тисячі кубометрів деревини. Чистий дохід господарств сягнув 471 мільйона гривень, а в бюджет сплачено майже 200 мільйонів гривень податків.

Проте нині лісистість краю становить 12,9%, що нижче і середнього показника в державі, і рекомендованого, який має бути на рівні 17%. А це означає, що площу насаджень треба збільшити майже на 85 тисяч гектарів. Для цього передовсім проведуть інвентаризацію земельного фонду, аби чітко розуміти, які ділянки можуть бути заліснені.

Кожному увага і турбота

ЦЬОГО року до 1-го класу Коминського НВК Ізяславської громади пішов лише Ілля Сероп’ян. Він став єдиним першокласником і шостим учнем цього навчального закладу. Коминську малокомплектну школу громада не закрила, а зробила із неї навчально-виховний комплекс, який відвідують іще семеро дошкільнят. «Упродовж останніх 10 років 1 вересня до школи приходить один першокласник, — розповідає директор НВК Надія Колосінська. — Але в перспективі у нас є діти на років п’ять наперед».

Навчальний процес у Коминському НВК відбувається за індивідуальною системою, хоча всі учні перебувають в одному класі. «З кожним я займаюся індивідуально. Наприклад, з однією дитиною працюю, пояснюю матеріал, дивлюсь, як вона його засвоїла, — розповідає про свою роботу вчителька молодших класів Наталія Климчук. — Наступний урок — з іншим школярем. Спочатку мені було незвично викладати в такій формі. Проте є вагома перевага над традиційною: учні не можуть не вивчити уроки чи списати в сусіда».

Аферисти не сплять

У ВЕРЕСНІ шахраї спустошили кишені довірливих краян на майже 225 тисяч гривень. Так, до жительки Кам’янця-Подільського зателефонувала невідома особа та представилася працівником банку. Сказала, що необхідно підвищити ступінь захисту депозиту. Дізнавшись необхідну інформацію, шахрайка зняла з рахунка жінки 186 920 гривень. За такою ж схемою ошукали на 24 500 гривень жителя села Шаровечка Хмельницького району. Тільки у чоловіка випитали реквізити начебто для розблокування картки.

Не гаяли часу й інтернет-шахраї. Жителя с. Шатава «нагріли» при покупці через Мережу мотоцикла. Він перерахував на вказаний рахунок сім тисяч, але товару так і не отримав. Серед ошуканих — чоловік із села Моньки, який за оголошенням в Інтернеті надіслав шість тисяч, але обіцяних «продавцями» зернових відходів не дочекався.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове