Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Живокіст

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЖИВОКІСТ — багаторічна трав’яниста рослина. Відомий за іншими назвами, такими, як костоправ, слизький корінь.

Хімічний склад його унікальний, він містить алантоїн, який стимулює процеси регенерації сполучних тканин в організмі. Ця речовина присутня у кореневій системі рослини і стимулює швидкий ріст клітин кісток, м’язів і сухожиль.

Корінь живокосту має також вітамін В12, дубильні речовини, алкалоїди, цукор, крохмаль, флавоноїди.

У стеблах і листках є велика кількість клітковини і вітаміну С. Багато років тому люди виявили його унікальну властивість зупиняти кров, знімати набряки при різних побутових і спортивних травмах, а також больові відчуття, викликані радикулітом, артритом, остеохондрозом, розтягуванням зв’язок, переломами. Особливо допомагає швидко відновитися при переломах та травмах ребер, коли накласти гіпс не можна.

Живокіст здебільшого використовують зовнішньо. Оскільки він володіє властивостями спазмолітика та антисептика, з нього готують цілющі мазі, відвари, настої.

Кашка або мазь, приготовані з перетертого кореня, зменшують больові відчуття в суглобах, прискорюють процес зрощення кісткової тканини при переломах. Свіжовичавлений його сік здатний зупиняти кровотечі. Настоянка з кореня допомагає вилікувати захворювання травної системи, обволікає і знімає запалення слизової оболонки.

Ця рослина помічна при лікуванні бронхіту, оскільки справляє протизапальну та відхаркувальну дії.

У сучасній косметології та медицині, зокрема в стоматології та травматології, живокіст теж має своє застосування. Існує чимало лікарських препаратів у вигляді мазей, сиропів, кремів, косметичних лосьйонів.

Заготовляти коріння живокосту можна цілий рік, але максимальна кількість корисних речовин міститься в них восени. Викопані корені необхідно помити, розділити на тонкі пластини і висушити у темних, добре провітрюваних місцях. Вони придатні для вживання протягом року.

Свіжі листки можуть зберігатися в холодильнику не більш як 24 години.

Часто застосовують настій живокосту для лікування запальних захворювань органів травної системи, при цьому його приймають усередину. Щоб приготувати настій, подрібнене коріння (2 чайні ложки) залити теплою перевареною водою (300 мл). Через 8 годин злити воду в окрему ємність, а коріння повторно залити окропом (200 мл). Через 10 хвилин змішати обидва настої. Засіб приймати всередину маленькими порціями протягом дня, але не більше 500 мл за весь день.

У свіжих листках живокосту є багато алантоїну, який стимулює зростання кісткової тканини при переломах. Можна накладати подрібнене листя у вигляді кашки на місце перелому — в результаті зменшуються больові відчуття і почнеться інтенсивне відновлення клітин у кістках і сполучних тканинах.

Лікувальну мазь можна приготувати, подрібнивши коріння рослини. До розтертого на порошок коріння додати внутрішнє сало свині в співвідношенні 1:4. Засіб зберігати в прохолодному місці і на ніч змащувати хворі суглоби (при поліартритах, остеоартрозах, ревматоїдних артритах). Мазь помічна для лікування подагри і остеохондрозу. Укутування хворих ділянок теплим пледом підсилює лікувальну дію.

Теплі ванни з живокостом або компреси з приготованого відвару допоможуть за хвороб суглобів і зменшать біль. Відвар готувати з коріння: на 100 г живокосту додати 1 л води, довести до кипіння і продовжувати варити 10 хвилин. Після цього відвар процідити.

Живокіст також використовується як ефективний косметологічний засіб для поліпшення здоров’я шкіри і підвищення тонусу.

Однак необхідно пам’ятати: рослина має у складі безліч активних хімічних речовин і у великих концентраціях є отруйною. Значна кількість алкалоїдів цино­глосин і консолидин, які містяться в живокості, за тривалого вживання накопичуються в організмі і можуть викликати розлади центральної нервової системи, аж до паралічу.

При зовнішньому застосуванні лікарський засіб бажано наносити на неуражені ділянки шкіри. Внутрішнє застосування потрібно проводити з великою обережністю, лікарська рослина може чинити негативний вплив на здоров’я печінки.

Протипоказаний живокіст вагітним і жінкам за грудного вигодовування, а також людям із низьким артеріальним тиском.

Може виникнути алергія та індивідуальна непереносимість на лікарський препарат на його основі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове