Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Людина і її справа

Колосиста нива Петра Ягодки

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Фото автора.

Улітку у сільгосппідприємстві «Розвазьке», що неподалік стародавнього Острога, краєвиди дух перехоплювали: дорідні поля кукурудзи, цукрових та кормових буряків, вівса, ячменю, жита, пшениці кількох сортів, картоплі, гречки, де завбачливо поставили свої вулики місцеві пасічники.

Тримаються, як міцний кулак

УСІ культури неначе змагалися між собою, хто з них урожайніший. Приміром, кукурудзи на силос зібрали по 500 центнерів на круг зеленої маси. А зерна, оцінював на око майбутній вал керівник господарства Петро Ягодка, буде не менш ніж по сотні центнерів, цукрових та кормових буряків — 700-800 центнерів. І це, завважте, аж ніяк не на чорноземах — переважно на суглинках!

Зернові вже обмолотили: в середньому гектар дав 50 цент­нерів. Вирощують усе здебільшого на органіці.

— Цього добра ми близько 100 тисяч тонн на рік нагромаджуємо, — розповідає Петро Іванович. — Адже тримаємо приблизно тисячу голів ВРХ і понад тисяча гектарів маємо ріллі.

— То ви все робите так, як книжка пише: гектар ріллі на голову худоби? — виривається те, що раніше чула від світлої пам’яті великого господарника Володимира Плютинського…

— А по-іншому користі не буде. Тут аграрна наука не помилилася — десятиліттями праці доведено, — усміхається співрозмовник.

Працює Ягодка на орендованих у земляків паях, платить кожному близько 10 відсотків од нормативної грошової оцінки угідь: хтось забирає гроші, комусь потрібна продукція. Ось так і тримаються люди разом, як міцний кулак.

«Але якщо раптом кілька селян вирішать продати свої паї, які знаходяться посеред поля, — як його тоді обробити цілісним шматком? — розмірковує аграрій. — А я знаю, що в місцевих уже почали виманювати землю заїжджі, з дозволу сказати, «господарі». Гарантувати, що ніхто її не продасть, не можу. Бо ситуації в житті різні бувають…»

Щоб людям було добре

ПЕТРО Ягодка очолив господарство на початку 1998-го, коли в тодішніх колгоспних коморах гуляв вітер, який наздоганяли борги. Сказав людям відверто: «Крім дисципліни, я вам поки що нічого не обіцяю». І переміг у голосуванні конкурента, що красиво малював золоті гори. За півтора року розрахувалися з боргами, а за два вже купили млин та змурували піч: Петро Іванович вирішив молоти зерно на борошно й випікати хліб.

Першу випічку сам повіз до Острога й запропонував підприємцям. «Пригадую, — повільно говорить, — одна з них стиснула й швидко відпустила хлібину, а та відразу стала на місце. Беру п’ять, сказала. Ось так ми й спиналися на ноги. Затим змурували три печі, придбали автомобілі, які безперебійно доставляють хліб у всі села району тричі на тиждень».

Тепер модернізована пекарня працює в три зміни (цілодобово), тут випікають із 20 найменувань хліба та хлібобулочних виробів без жодної хімії, та ще й ціну з усіх сил тримають. Де сьогодні купите хлібину за 12 гривень чи, наприклад, струдель із сиром або маком за 14?

Погодьтеся: створити та втримати понад сто робочих місць із гідною оплатою на селі в нинішніх умовах — справжній трудовий подвиг. Як на мене, Петро Іванович робить його щодня. Дарма, що, скажімо, на початку аграрного сезону в господарство приїхали одразу три перевірки: екологи, охорона праці та пожежники. «І кожний залишив якийсь припис, бо тільки Бог не має гріхів, — мудро каже Петро Ягодка. — Але ми все зробимо так, щоб насамперед нашим людям було добре». Якби ж усі керівники мислили такими категоріями!

Авторитет батька високо тримають діти. Старший син Юрій торік був обраний головою Острозької громади, молодший Тарас є заступником керівника господарства, доньки Ганнуся та Юля теж у ньому трудяться.

І заспівав Розваж...

БЕРЕГИНЯ родини Надія Михайлівна, а також Петро Іванович та Ганнуся співають у хорі СГПП «Розвазьке», який Ягодка-старший створив у 2012 році. Не лише тому, що сам не розлучається з українською піснею, а й щоб прикрасити будні сільських трударів. Люди радо відгукнулися: залюбки ходять на репетиції під управлінням художнього керівника Віталія Хмарука, нещодавно вкотре підтвердили звання народного колективу.

Виступів хору селяни так чекають! Аплодують, підспівують кожний куплет. На жаль, у вирі так званих реформ зникають наші колоритні, самобутні колективи, позаяк нема в бюджетах навіть мінімальних коштів на їх підтримку. Натомість Петро Ягодка знаходить гроші й на оплату художньому керівникові, й на костюми (які ж вони гарні, різноманітні!), й на пальне, щоб поїхати на виступ. І люди розкривають свої неймовірні таланти, наважуються винести на публіку те, що, можливо, досі приховували, наспівуючи тільки вдома…

Уперше самодіяльні артисти прорвали післякарантинну «блокаду» в своєму рідному будинку культури на День матері, затим виступили в сусідньому Оженині, далі — на Козацьких могилах з нагоди 370-річчя битви коло Берестечка, на фестивалі у Великих Межиричах… І не полишають надії ще раз побувати у Франції, куди їздили на Всесвітній день прапора кілька років тому. В Парижі та Ліоні лунали українські козацькі, патріотичні та гумористичні пісні. І майже всі — на «біс»!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове