Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

А казав, не такий, як попередники

Михайло ГУБАШ.

Ми вже повідомляли, що 3 жовтня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував масштабне дослідження про офшорні активи президентів, міністрів та політиків. Розслідування, яке понад року готували близько 600 журналістів зі 117 країн, дістало назву «Pandora Papers» («Документи Пандори»).

СЕРЕД «сильних світу цього», що засвітились у матеріалах розслідування, доволі цікаві персонажі. Наприклад, ексголова МВФ Домінік Стросс-Кан, міністри фінансів Пакистану, Нідерландів, Бразилії, а також колишні міністри фінансів Мальти та Франції. Як бачимо, все це люди, які знаються на фінансових справах чи то оборудках.

Фігурує там і президент РФ Володимир Путін з частиною його майна, прихованого в нерухомості Монако. Не обійшли увагою розслідувачі й колишнього прем’єр-міністра Британії Тоні Блера, який разом із дружиною начебто заощадив понад 400 тисяч доларів на гербовому зборі при купівлі лондонського офісу. Чи не найколоритнішим фігурантом скандалу став прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш, який через офшорні компанії купив півтора десятка елітних об’єктів нерухомості у Франції, зокрема замок і віллу з двома басейнами та кінотеатром на Лазуровому узбережжі країни.

Проте для нас найприкрішим у цьому скандалі, пов’язаному з грошовими махінаціями та оборудками, є те, що в ньому фігурує чинний Президент України Володимир Зеленський. У розслідуванні вказується, що офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито одержали 40 мільйонів доларів од компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Тобто, як стверджують представники опозиції, Коломойський крав гроші вкладників свого «ПриватБанку» і «відмивав» їх, зокрема, через «кварталівські» офшори.

Як тільки про це стало відомо, відразу ж звідусіль набігли «адвокати» Зе і стали казати, що, мовляв, нічого страшного, користуватись офшорами є звичайною практикою для бізнесменів, кримінальної відповідальності за це не існує, і т. д., і т. п.

Чи не першим відбілювачем свого боса став радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, який заявив: «Мова йде про бізнес-події 2012 року і раніше. Про бізнес, який, до речі, абсолютно ніколи не був пов’язаний з державними фінансами або державними адміністративними можливостями. Вельми показово, що журналісти не «накопали» взагалі нічого за період після інавгурації у 2019 році. Це абсолютно чітко свідчить, що Президент Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства».

А от у Європі на викривальні документи відреагували по-іншому. Так, Національний центр боротьби з організованою злочинністю Чехії заявив, що розпочинає розслідування фактів, викладених у «Pandora Papers», і не тільки щодо прем’єр-міністра Андрія Бабіша (який согрішив аж 2009 року), а і стосовно всіх громадян країни, які фігурують у цій «справі».

В Іспанії податкова інспекція пообіцяла розслідувати інформацію про можливі порушення та офшорні рахунки низки політиків і відомих людей. Подібні заяви пролунали од відповідних органів багатьох інших країн Європи та Америки.

Ось що з цього приводу заявив офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт: «Ми уважно спостерігаємо за цими публікаціями. Для нас це додатковий стимул протидіяти ухиленню від сплати податків, податковому шахрайству». Сказано чітко і ясно — податкове шахрайство.

Я не знаю, чи у Німеччині шахрайство підпадає під карну відповідальність і чи є у їхньому кримінальному кодексі відповідна стаття. А от у Кримінальному кодексі України вона є: стаття 190-та так і називається — «Шахрайство». Втім, Юрій Кармазін дії Зеленського та його подільників підвів під іншу статтю ККУ — 212-ту, тобто «Ухилення від сплати податків».

До речі, відомого американського мафіозі Аль Капоне, в якого у правоохоронних органах США були стовідсотково свої агенти, таки заарештували й посадили до в’язниці. Проте не за вбивства та інші тяжкі злочини, а саме за ухиляння від сплати податків.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин: «Основна мета офшору — уникати оподаткування в країні походження доходу. З іншого боку, офшори часто використовуються для відмивання капіталів, отриманих злочинним шляхом. Тому проти офшорів ведуться інформаційні та інші кампанії в країнах, які потерпають від діяльності їхніх громадян у таких схемах».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I одяглися, і наїлися
Читати
Отруті біля заповідника не місце
Читати
Невакцинованим — обмеження
Читати
Навіщо було виокремлювати?
Читати
Перевіряють їдальні
Читати
Автомобілів побільшало
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове