Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Лікування їжею

Олена СВІТКО, травознай.

Осінь — пора дозрілих овочів і фруктів із найбільшим умістом вітамінів і найменшою кількістю нітратів. Накачаний мед нового збору, доспіли горіхи... Тож пропоную нові поради щодо приготування цілющих страв і напоїв.

ДЛЯ очищення організму можна використати чорну редьку. 3 кг чорної редьки, натертої на тертці з великими вічками, засипати 3 склянками цукру й настоювати 3 дні. Утворений сік відцідити, ретельно віддушивши масу, і перелити в пляшки. Зберігати в холодильнику. Змішавши по чайній ложці соку, яблучного оцту, соняшникової олії, випивати цю суміш на ніч. Також слід зробити компрес на ділянку печінки, бо можуть виходити камінчики з жовчного міхура. Пити таку суміш треба три тижні поспіль, обов’язково під наглядом лікаря.

Після збирання з полів соняшнику у землі залишається коріння. Це чудовий дар природи, який можна використовувати для виведення солей з організму.

Коріння соняшнику ретельно помити, подрібнити. Столову ложку сировини залити 0,5 літра води, поварити 10 хвилин, відцідити. Приймати малими ковтками протягом дня.

Колись люди похилого віку застосовували відвар коріння й стебел соняшнику, якщо в них боліли суглоби. Можна парити в ньому руки та ноги.

Якщо навесні я раджу їсти борщ із кропивою, то восени на столі має бути традиційний український борщ з усіма видами наявних спецій. Ідеться про зелень кропу, петрушку, селеру, кмин, перець, лавровий лист тощо.

Якщо після їди у вас буває здуття кишківника, змішайте в рівних частинах мелені кмин, сушений кріп, лавровий лист і вживайте по пів чайної ложки на день до або після трапези. У нас кмин не надто поширений, але він дуже корисний. Його можна додавати в усі страви, що провокують здуття кишківника, крім того, він справляє добрий вплив на нервову систему, заспокоює і звеселяє.

Осінь — сприятлива пора й для зміцнення кісток, особливо тим, хто страждає на остеохондроз. Їм я рекомендую таку дієту. По-перше, щодня протягом тижня їсти морквяний салат. Середнього розміру коренеплоди дрібно натерти на тертці, заправити будь-якою олією, змішаною з лимонним соком. За бажання можна додати ананас чи родзинки. За сім днів завдяки цьому салату очищується печінка, загострюється зір, ліпше функціонує щитоподібна залоза.

Потім зробити триденну перерву, в цей час вживати овочевий калієвий бульйон. Готувати його потрібно так: корінь петрушки, круглий корінь селери, 3 неочищені, але ретельно вимиті щіткою картоплини, 2 морквини та буряк у шкірці, трохи квасолі, шматок гарбуза, цибуля, часник, кріп нарізати невеликими шматочками, покласти в каструлю, залити чистою водою, варити 30-40 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Перецідити, за бажання додати сухі спеції. Пити невеликими порціями протягом дня.

Із варених овочів можна приготувати пюре, заправивши його олією. За вмістом корисних речовин ці страви не можна порівняти з жодними іншими.

Перед застосуванням цих рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове