Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Алкоголь вбиває мозок

Валентин КОРОПЧЕНКО,

психіатр.

УЧЕНІ оприлюднили результати дослідження щодо впливу алкоголю на когнітивні функції. Фізіологи вирішили дізнатися, скільки часу потрібно мозку, щоб відновити свої функції, порушені вживанням спиртних напоїв. Добровольцям, серед яких були чоловіки й жінки різного віку, запропонували випити по чотири порції алкоголю — таку кількість вважають зловживанням. Після цього респонденти проходили різні тести.

Відомо, що алкогольні напої дуже знижують здатність до концентрації, увагу та пам’ять. Добровольці проходили тести, спрямовані на дослідження когнітивних здібностей, а фахівці також контролювали рівень алкоголю в їхній крові. Виявилося, що навіть наступного дня в учасників дослідження функції повністю не відновилися, хоча алкоголю в крові вже не було.

Фахівці дійшли висновку, що на відновлення функцій мозку після прийому однієї порції алкоголю потрібно кілька годин, а якщо вживати більше, то когнітивні функції можуть бути порушені впродовж кількох днів. Частково це пов’язано зі зневодненням, яке спричиняють спиртовмісні напої, а також тим, що з організму вимивається багато корисних мінералів, дефіцит яких потрібно відновлювати. Свою роль відіграють і особливості нервової системи: передусім мозок спрямовує енергію в найпотрібніші зони.

Усі ці чинники призводять до того, що мозку після вживання алкоголю знадобиться багато часу, щоб відновитися. Часті надмірні випивання зрештою можуть призвести до незворотних порушень мозкової діяльності, не кажучи вже про те, скільки шкоди алкоголь завдає організмові загалом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове