Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

На рубежі 40-ліття

Людмила ФЕДЯКОВА,

геронтолог.

УЧЕНІ вважають, що людям, які переступили цей віковий поріг, необхідно спати не менш як сім-вісім годин на добу. Особливо це стосується жінок. Вони вступають у вік десятиліття, що передує менопаузі, тобто коли гормональні збої можуть бути особливо небезпечні. Хронічний дефіцит сну легко провокує порушення у виробленні гормонів, тому після 40 дуже важливо висипатися.

Також у цьому віці в раціоні має бути більше білка, зокрема рослинного. Білкові продукти активізують процеси метаболізму, допомагають підтримувати м’язову масу. Крім того, для стимуляції метаболізму, який після 40 років починає сповільнюватися, важливо пити достатньо води: зволоження потребують нирки, шкіра, а також головний мозок.

Експерти відзначили, що після 35 в організмі починає знижуватися обсяг м’язової маси, зменшується щільність кісткової тканини. Щоб протистояти цим процесам фізичного старіння, потрібні силові тренування. І чоловікам, і жінкам після 40 років треба регулярно стежити за показниками артеріального тиску та рівнем цукру в крові, адже ризик порушень у роботі серцево-судинної системи зростає.

Крім цього, підвищеної уваги потребує шкіра, бо зростає ймовірність розвитку на ній зло­якісних новоутворень. Тому важливо регулярно обстежувати свої родимки в дерматолога.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове