Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Очі люблять відпочинок

Оксана ОЛІЯНЧУК,

фізіотерапевт.

ЯКЩО ви багато часу проводите біля телевізора чи за комп’ютером, подбайте про свої очі. Існують поради, які допоможуть поліпшити зір навіть тим, хто носить окуляри чи контактні лінзи. Насамперед не забувайте частіше кліпати, сидячи перед телевізором чи комп’ютером. Ця вправа не допустить пересихання склери очей, що є головною причиною різних очних захворювань.

Ось основний перелік правил збереження й відновлення зору.

Дві хвилини на оздоровлення

Візьміть за звичку щогодини протягом дня ненадовго заплющувати очі. Двох хвилин буде досить для відпочинку очних м’язів і регенерації зору. Крім цього, ви оздоровите ще й нервову систему.

Іноді знімайте окуляри

Навіть якщо у вас не найліпший зір, це не привід постійно, не знімаючи, носити лінзи чи окуляри. Відмовляйтеся від окулярів щодня бодай на пів години, й ви помітите, що бачити почали ліпше. Вчені досі не дійшли одностайної думки щодо того, наскільки корисні окуляри, адже часто зір падає саме тоді, коли людина починає користуватися ними постійно.

Пальмінг

Ідеться про таку вправу: розітріть долоні одна об одну, доки вони не стануть теплі. Поставивши лікті на стіл, затуліть ними очі. Розслабтеся і посидьте в такій позі кілька хвилин. Таким чином поліпшується кровообіг, очі повноцінно відпочивають, і зір стає гостріший.

Регулярні перерви

Не допускайте постійного перенапруження очей: кожні 20 хвилин відволікайтеся від роботи, переводячи погляд удалечінь. Ця рекомендація особливо важлива для людей із короткозорістю.

Тренування зору

Бодай раз на два дні виконуйте таку вправу: переміщуйте погляд за траєкторією, уявляючи картинки великих розмірів. Це чудове тренування для зміцнення очних м’язів. Вправи можна робити як із розплющеними, так і з заплющеними очима.

Теплі компреси

Якщо очі втомилися, зробіть теплий компрес із ватних тампонів. Це помічний засіб не лише від втоми та сухості очей — він ефективний навіть за головного болю.

Раціон харчування

Морква, вершкове масло, зелень, горіхи — стежте, щоб ваш раціон був багатий на ці продукти. Вони допоможуть добре бачити і в темряві, адже вітамін А дуже важливий для хорошого зору.

Єднання з природою

Природне світло й свіже повітря корисні не тільки очам, а й усьому організмові. Більше гуляйте — це чудовий спосіб зміцнення здоров’я.

Користуйтеся запропонованими порадами, й результат не забариться: коли регулярно давати очам змогу розслабитися, можна позбутися навіть нападів головного болю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове