Архів
Середа,
13 жовтня 2021 року

№ 75 (19923)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Діти і тварини

Наталія ПІДЛІСНА, педіатр.

Часто можна почути, що в родинах, де є собаки чи коти, діти страждають на алергічні захворювання. Однак американські вчені з медичного коледжу Джорджії та Фонду здоров’я імені Генрі Форда це заперечують. Мовляв, навпаки, малеча у таких сім’ях страждає від різних алергій рідше, ніж там, де хатніх тварин немає.

У ХОДІ дослідження вчені спостерігали за 473 дітьми. З них частина жила в сім’ях, де є пухнасті домашні улюбленці. Щороку в усіх дітей обстежували функцію бронхів і легень, а у віці шести-семи років брали проби на алергію.

З’ясувалося, що в дітей, які у перший рік свого життя жили в домі з котами чи собаками, частота позитивних реакцій на алергени знижувалася вдвічі. Там, де було кілька тварин, у дітлахів виявився нижчий рівень імуноглобуліну Е, який відповідає за алергічні реакції, а також поліпшилися показники роботи легень. Цікаво, що у хлопчиків ці показники були чи не вдвічі кращі, ніж у дівчат. Чому, поки що не зрозуміло.

Відомий педіатр Уоррен Ленні, аналізуючи ці дані, зазначив, що подружжям, котрі бажають мати дітей, не обов’язково відмовлятися від хатніх тварин. Однак тим батькам, чия дитина вже страждає від астми або інших алергічних недуг, він не радить брати для неї цуценя чи кошеня.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове